Mistenkt Canada-terrorist ville dra til Syria

IS-sympatisøren Michael Zehaf-Bebeau hadde søkt om nytt pass og hadde klare planer om å reise til Syria. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpendesperadoen og IS-sympatisøren Michael Zehaf-Bebeau drepte den canadiske soldaten Nathan Cirillo (24) ved et krigsminnesmerke i Ottawa onsdag. Deretter gikk han inn i parlamentet, hvor det ble løsnet en rekke skudd. Der ble 32-åringen drept av Kevin Vickers (58), som har rollen som parlamentets vokter. 

Canadisk politi la fram sine foreløpige funn i etterforskningen av onsdagens terrorangrep på en pressekonferanse torsdag.

Michael Zehaf-Bebeau hadde nylig konvertert til islam, og skal ha drømt om å reise til Midtøsten for å studere arabisk.

På en pressekonferanse torsdag kveld, norsk tid, opplyser myndighetene i Canada om at gjerningsmannen Michael Zehaf-Bibeau ikke ble overvåket før angrepet. Zehaf-Bibeau var ikke en av rundt 90 canadiske statsborgere som er plassert på en høyrisikoliste for reisende.

Politiet opplyser også om at han søkte om nytt pass og hadde klare planer om å reise til Syria, ifølge Sky News. Det er moren til Zehaf-Bibeau som har gitt disse opplysningene til politiet. 

Han skal også ha hatt bånd til andre som delte hans radikale synspunkter

Ifølge politiet kan forsinkelser knyttet til passøknaden være en del av motivasjonen for angrepet i Ottawa. 

Zehaf-Bebeau var canadisk, men kan også ha hatt libysk statsborgerskap, opplyste politiet på pressekonferansen. Årsaken er at han har libysk far. 

På pressekonferansen ble det også vist en overvåkningsvideo som viser 32-åringen under angrepet.

CNN skriver at mannen er konvertitt med en forhistorie med rusproblematikk. Han skal være arrestert for bruk av narkotika og tyverier flere ganger de siste ti årene.