GRANSKNING: Politimester Geir Gudmundsen kaller inn eksterne rådgivere etter at han ble orientert om en varslingssak fra to ansatte i Hordaland politidistrikt. (Foto: TV 2)
GRANSKNING: Politimester Geir Gudmundsen kaller inn eksterne rådgivere etter at han ble orientert om en varslingssak fra to ansatte i Hordaland politidistrikt. (Foto: TV 2)

Politimesteren i Bergen varsler full granskning 

Kaller inn eksterne rådgivere for å blant annet kartlegge arbeidsmiljøet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hordaland politidistrikts håndtering av etterforskningen i den såkalte Monika-saken skal nå granskes, etter at to ansatte varslet om saken. Politimester Geir Gudmundsen mottok varslingssaken onsdag. 

– I politidistriktet skal vi møte slike varslingssaker med stort alvor. Det er viktig for meg som øverste leder at vi klarer å ivareta alle involverte i prosessen på en skikkelig og god måte, skriver Gudmundsen, i en pressemelding. 

Derfor er det satt i gang en prosess for behandling av saken. Denne skal følge de faste rutinene politiet har i slike saker. 

– Jeg har bedt om bistand fra eksterne rådgivere i denne prosessen og til en kartlegging av arbeidsmiljøet. Arbeidet starter i morgen, fredag.

Kontaktet av drapsetterforsker

Nyheten kommer etter at en 32-åring mandag ble pågrepet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Sund kommune utenfor Bergen i 2011. Saken ble henlagt først henlagt i august 2012. 

Bergens tidende kan torsdag fortelle at Monika-saken var dråpen som fikk begeret til å flyte over hos enkelte politiansatte.

Monikas mor har tidligere fortalt at hun føler hun ikke ble tatt på alvor av politiet, og at hun hele tiden har pekt i retning av mannen som nå er pågrepet. Bistandsadvokat Stig Nilsen ble etter hvert kontaktet av drapsetterforskeren i Bergen, som mente det var gjort alvorlige feil i etterforskningen.  

Fant uklarheter i rapporten

Halvannet år etter henleggelsen ble nemlig den erfarne politimannen satt til å etterforske et drap på en mann fra Litauen. Da gikk etterforskeren gjennom saksmappen i Monika-saken, og oppdager en rekke uklarheter. 

Han lager derfor en rapport som konkluderer med at Monikas død ikke var selvforskyldt. Bergens Tidende har i en rekke artikler omtalt etterforskerens funn, som også er bekreftet av en erfaren Kripos-etterforsker. 

Blant annet var glasset i ruten på inngangsdøren knust fra utsiden, og en ukjent mannsperson ble sett på utsiden av huset. 

Et vitne forklarte at han gikk tur i Bergen sentrum da Monika døde. Nå er den samme mannen siktet for å ha drept åtte-åringen.  

Avgjørende for saken

Bistandsadvokaten forteller til TV 2 at etterforskerens oppdagelser trolig har hatt avgjørende betydning for at en mann nå er pågrepet i saken. Men før etterforskeren gikk til Nilsen, forsøkte han flere ganger å varsle internt om at saken burde etterforskes på nytt. Saken ble likevel aldri tatt opp igjen. 

– Fikk vedkommende beskjed om å holde seg unna saken?

– Konkret hva han har fått beskjed om sitter ikke jeg med opplysninger på, sa politimester Geir Gudmundsen til TV 2 onsdag.