FRYKTER GIGANTRAS

Ordføreren fra helikopter: – Med væromslag og regn vil det rase

RAUMA/OSLO (TV 2): Ordføreren i Rauma var på helikopterbefaring i det rasutsatte området torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 11.30 var et helikopter i lufta med geologer som skal sjekke aktiviteten i fjellsiden som står i fare for å rase ut.

Like før var ordfører Lars Olav Hustad (H) over området i helikopter.

– Det var greit å danne seg et bilde over området. Selv om jeg har vært der før, var det greit å se det sammen med geologene og få nøyaktig fortalt hvordan situasjonen er. Det er et stort område og det er utrolig bratt, og det vil få en utrolig hastighet om det skulle komme, sier han til TV 2.

Se direktevideo fra fjellsiden øverst i artikkelen.

Enorme steinmasser kan rase

Steinmasser tilsvarende 10.000 lastebillass kan rase ut fra fjellmassivet Mannen i Rauma kommune når som helst. Folk i området ble evakuert onsdag.

– Geologen sa at så lenge vi har oppholdsvær, så skjer det ikke akkurat nå. Men ved væromslag eller ved mye regn, så vil partiet komme, sier ordføreren.

SJEKKER FORHOLDENE: Ordfører Lars Olav Hustad fikk en tur over Mannen torsdag formiddag. Foto: Finn Erik Robstad/TV 2
SJEKKER FORHOLDENE: Ordfører Lars Olav Hustad fikk en tur over Mannen torsdag formiddag. Foto: Finn Erik Robstad/TV 2

Kommunen har bistått de som bor der med overnatting og andre ting de måtte trenge. Torsdag jobber kommunens folk med å skaffe husvære for husdyra. 

Torsdag ettermiddag arrangerer kommunen informasjonsmøte for de involverte. Klokken 17 er det et informasjonsmøte som er åpent for alle.

– Vil du beskrive situasjonen som dramatisk?

– Ja, det er aldri kjekt å evakuere folk. Det er dramatisk, spesielt for de det gjelder. Samtidig er det viktig å påpeke at det gjelder akkurat dette området. Folk i resten av kommunen har ingen ting å frykte. Men det oppleves ubehagelig for mange. At jernbanen er stengt oppleves også som tungvint og trasig for de som reiser med tog, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Hører på politiet

Jernbaneverkets pressevakt Kjell Bakken sier til TV 2 at de ikke aner hvor lenge Raumabanen vil måtte holde stengt.

– Vi forholder oss til politiet og avventer beskjed fra de lokale myndighetene, sier Bakken.

Jernbanen går like i nærheten av det rasutsatte området. Veien ligger på den andre siden av elven og vurderes derfor ikke som like rasutsatt. NSB har satt opp busser mellom Åndalsnes og Dombås.

Normalt går det åtte persontog og to godstog i døgnet på strekningen.