REDD: Norske Hedda Gjerde (22) sier det var svært skremmende å være like i nærheten av terrorangrepet i Ottawa onsdag. Foto: Ap/Privat
REDD: Norske Hedda Gjerde (22) sier det var svært skremmende å være like i nærheten av terrorangrepet i Ottawa onsdag. Foto: Ap/Privat

Norske Hedda minutter unna skytedramaet: – Redd det er starten på noe mye større

Hedda Gjerde (22) forteller at innbyggerne i Ottawa reagerte med sjokk og redsel på terrorangrepet mot parlamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Canada ble onsdag rammet av det statsminister i landet, Stephen Harper, kaller et terrorangrep. 

Sjokkbølger 

En mann gikk amok med skytevåpen utenfor parlamentsbygningen, og soldaten Nathan Cirillo (24) ble skutt og drept. 

Norske Hedda Gjerde (22) bor, studerer og spiller ishockey i Ottawa. Hun forteller at bølger av panikk og kaos rammet byen onsdag. Hun var hjemme i leiligheten sin, som ligger ti minutter unna parlamentsbygningen, da skuddsalvene startet. 

– Først tenkte jeg at det var et gjengopprør. Men så forsto jeg fort hvor alvorlig det var. Jeg låste meg inne i leiligheten med en gang, forteller Gjerde til TV 2. 

Myndighetene i Ottawa beordret alle innbyggerne til å holde seg innendørs, og store deler av byen ble sperret av. Men Hedda følte seg ikke trygg alene i leiligheten. 

– Jeg dro til skolen hvor jeg fant flere av de jeg spiller hockey med i ishallen. De satt klistret til TV-sendingene, sier hun. 

Hedda spiller hockey i den høyeste ligaen i Canada og på det norske kvinnelandslaget. 

Uvisshet

Hun sier det mest skremmende med angrepet har vært uvissheten. 

– Vi ante ikke hva som foregikk. På sosiale medier ble vi bombardert med meldinger og videosnutter av politistyrker som stormet både parlamentet og kjøpesentre, sier Gjerde. 

Det gikk flere timer før politiet i Ottawa avkreftet at det var snakk om flere gjerningsmenn, og situasjonen var svært skremmende. 

– Etter varsler om IS-trusler og mulig terror tilknyttet dette så er det klart vi er redde for at dette bare er starten på noe mye større, sier Gjerde. 

Studenten, som kommer fra Ringerike, sier det er mange ubesvarte spørsmål. 

– Alt vi kan håpe på er at dette er over, sier hun til TV 2. 

Skal ikke skremmes

Statsminister i Canada Stephen Harper sier angrepet viser at Canada ikke er immune mot terrorangrep. 

– Men Canada skal aldri bli skremt, og de ansvarlige vil aldri føle seg trygge på canadisk jord, sa Harper i en tale til folket. 

Antatt gjerningsmann bak angrepet er Michael Zehaf-Bibeau (32). Han kommer fra Canada, men har konvertert til islam. Han ble skutt og drept inne i parlamentsbygningen.