Tror Northug blir Norges redningsmann i VM

– Han kommer til å gå kanonfort!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Val Senales, Italia (TV2 Sporten): For norsk herrelangrenn var innsatsen på distanserenn i OL i Sotsji den svakeste på en mannsalder. Beholdningen var kun Martin Johnsrud Sundbys bronse på 30 km. skibytte. Ikke i noe mesterskap - OL eller VM - har medaljefangsten vært så svak siden OL i 1984.

Petter Northug jr. har vært norsk redningsmann i kampen om VM- og OL-gull i en rekke mesterskap, og det er mosbyggen nasjonen må stole på også i vinterens VM i Falun. Det forutsetter at han får lov til å gå mesterskapet.

Se reportasje over!

TV2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset vant femmila under VM i Sapporo i 2007. Etter det er det kun Petter Northug jr. som har seiret på distanserenn i mesterskap.

– Mesterskapet i Sotsji var resultatmessig selvsagt skuffende. Vi følte at vi hadde gjort en god jobb, men lykkes altså ikke. Laget, som jeg har ansvaret for, kom hjem med kun en bronsemedalje. Det er altfor dårlig, sier landslagstrener Trond Nystad.

– Hva ble konsekvensen av det?

– Uavhengig om det går bra eller dårlig må det som har skjedd analyseres. Så får vi jobbe videre ut fra det. Vi har gjort noen endringer foran denne sesongen. Vi har hatt færre døgn i høyden og har ellers trent mer enn foran forrige sesong. Om noen måneder får vi se om vi får de resultatene vi ønsker.

– Lover du norsk VM-gull i Falun ?

– I denne bransjen kan du ikke garantere noen ting. Jeg mener bestemt at vi har et godt lag. Målsettingen er den samme som før OL: vi skal kjempe om medaljer på alle distanser.

– Ingen av løperne på landslaget har vunnet individuelt VM- eller OL-gull. Etter Odd-Bjørn Hjelmesets VM-gull på femmila i Sapporo er det kun Petter Northug jr. som har vunnet distanserenn i VM og OL, derfor blir spørsmålet til landslagstreneren: Er det Petter Northug jr. som blir norsk redningsmann igjen?

– Nå var vel ikke Petter noen redningsmann i sist vinters OL! Men i toppslag er han en fantastisk skiløper. Det viktigste er å få løpere med norsk pass høyest opp på resultatlistene i Falun. Det betyr ikke noe for meg fra hvilket lag de kommer fra, forklarer Nystad.

Landslagstreneren har sine egne tanker om suksess i langrennssporet:

– Alle tror at det finnes en hemmelighet bak det å bli veldig god. Hemmeligheten er egentlig bare mye jobb, og derfor forblir det en hemmelighet for de fleste.

TV2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset har tro på en revitalisert Petter Northug jr.

– Han kommer til å gå kanonfort i Sverige. Det er flere gode løpere på landslaget, men de har ennå ikke klart å få det helt til i mesterskap, det kan skje til vinteren. Men en Northug i slag blir vanskelig å stoppe. Tenk bare på det som skjedde i Sotsji, hvor Martin Johnsrud Sundby var med i spurtoppgjør om to OL-gull. Da ble det tredje- og fjerdeplass. Petter Northug jr. i form hadde vunnet begge spurtene, mener Odd-Bjørn Hjelmeset.