Sporløs-Harald (38) fant ut at hans biologiske far var død

Skuffet over at faren aldri tok kontakt – selv om han visste at han hadde en sønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

38 år gamle Harald Folland vokste opp i Ålesund med moren sin. Faren var en brasiliansk sjømann, som var innom den vestlandske byen i 1974. 

Harald har prøvd å finne ut av hvem faren var på egenhånd – uten hell. Derfor meldte 38-åringen seg på «Sporløs».

I kveldens program fikk vi se at vestlendingen fikk den tunge nyheten: Faren hadde mistet livet i en arbeidsulykke i Rio de Janeiro for 24 år siden. 

– Det var en trist og tung beskjed å få, sier Harald til TV 2. 

– Men det var i alle fall håndterbart, siden jeg fikk beskjeden hjemme, alene i min egen stue. Det var mye vanskeligere å håndtere det som skjedde i Brasil, med alt som var nytt, der man ikke ante hva man gikk til og ikke kunne kontrollere det, fortsetter han.

Møtte en helt ny familie

Selv om faren altså hadde gått bort, var det ikke enden på den brasilianske visa.

Turen gikk til det sør-amerikanske landet, der jakten på Haralds familie begynte. Etter mye fram og tilbake, fant TV-teamet til slutt fram til Haralds tante, Suelhi Borre, som hadde hatt et svært nært forhold til faren.

Harald ble også introdusert for fettere, kusiner, en onkel og halvbror som han ikke engang visste fantes.

– Det var veldig positivt, måten jeg ble tatt imot på, og at de faktisk visste om meg, forteller Harald om det første møtet.

– Jeg tenker egentlig mest at det er bra å vite at man har en familie, mer enn at den familien kommer til å bli sånn som den familien jeg har. Det er en veldig god følelse å vite at familien er der og at de nå har truffet meg og vet om meg, fortsetter han.

Se det første møtet mellom Harald og hans brasilianske familie øverst i artikkelen!

Har lagt hverandre til på Facebook

Selv om det første møtet med de «nye» familiemedlemmene ble varmt, innrømmer Harald at språkbarrieren mellom portugisisk og norsk har gjort det noe vanskelig å holde kontakt i ettertid.

– Vi har lagt hverandre til på Facebook og sendt noen meldinger og sånt, men de snakker ikke engelsk. Så vi gjør Google Translate på veldig korte ting, så det blir ikke de store greiene. Men siden vi har hverandre på Facebook får man jo oppdateringer fra hverandre, så jeg følger med der!

Harald håper nå at de brasilianske slektningene tar neste steget når det kommer til å opprettholde kontakten.

– Jeg føler litt at jeg har gjort min del, og så håper jeg at de kan komme og ta aktivt kontakt de også. Men etter at jeg kom hjem har jeg følt litt på at jeg har fått svarene jeg håpet på, og så får den familiebiten komme når det faller seg naturlig.

Skuffet over at faren aldri tok kontakt

Familien til Harald tok ham også med til farens grav for å ta farvel. For Harald var det en vemodig opplevelse, kanskje spesielt fordi han der nede fikk bekreftet at faren hans alltid hadde visst at han hadde en sønn.

– Da jeg fant ut at han visste om meg og at han hadde utsatt beslutningen om å ta kontakt, kjente jeg at det plaget meg. Han visste mer enn nok til å kunne oppsøke meg hvis han hadde ønsket det. Han hadde gått til steget å fortelle familien sin om meg, og da var det irriterende å vite at han ikke hadde prøvd å ta kontakt med meg. Den tanken kom da jeg var der nede, forteller han åpenhjertig til TV 2.

38-åringen sier at det har vært lettere å takle følelsene etter at han kom tilbake til Norge.

– Jeg har fått litt avstand fra det nå. Der nede fikk jeg plutselig et veldig mye nærmere forhold til det enn jeg hadde fra før, men nå er det blitt litt fjernt igjen. Jeg lar meg i alle fall ikke plage av det i etterkant. Men der og da, da jeg fikk informasjonen, var det litt tungt å høre. Jeg har egentlig alltid lurt på hva han visste om meg, om han visste noe. Og jeg hadde egentlig slått meg til ro med at han ikke visste noe. Men så ble det litt motsatt, at han visste det og valgte å ikke bry seg, selv om det sikkert er mer til den historien enn jeg vet. Men det var i alle fall den tanken jeg satt igjen med der nede.

Følte seg mer brasiliansk etter besøket

En annen ting Harald har slått seg til ro med, er hans brasilianske røtter.

– Det har vært en stående vits opp gjennom årene, når jeg forteller at jeg er halvt brasiliansk. Folk synes det er rasende festlig, siden jeg ikke er den typen, humrer han.

Vestlendingen er også glad for at han kunne kjenne seg igjen i personlighetstrekkene til de brasilianske familiemedlemmene.

– Det var veldig stor forskjell på Rio, og den lille byen som familien min var fra, det virker som et annet folkeslag. Så jeg så at jeg var ulik mange i Brasil, samtidig som jeg hadde likhetstrekk med de i byen hvor jeg var fra. Der var det mange som hadde utvandret fra Europa, og i min familie var det blant annet tyske aner. De passet litt bedre av mitt bilde av meg som brasilianer, enn den stereotype brasilianeren. Så da er det greit å ha vært der og vite at de er sånn som meg, smiler Harald.

Se Sporløs tirsdager klokken 20.00 på TV 2. Se hele Sporløs-sesongen på TV 2 Sumo (krever innlogging). Registrer deg her nå for å prøve én måned gratis.