Én bokstav gjorde at Peter (44) ikke fant faren sin før han døde

TV 2 tok en prat med «Sporløs»-deltakeren etter at han fant en helt ny familie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peter Marques de Figueiredo (44) var tre år gammel da han flyttet med sin brasilianske mor og norske far til Norge. Da han var 14 år gammel, fikk han vite at hans biologiske far var en annen enn den han hadde vokst opp med.

I tirsdagens «Sporløs» fikk TV-seerne bli med da Peter sammen med TV 2 reiste til Hamburg i Tyskland for å forsøke å spore opp faren, som var tysk.

Beskjeden som kom etter flere dager med undersøkelser var at Peters far hadde gått bort for rundt ett år siden.

– Først fikk jeg høre nyheten om at de hadde klart å finne ham, og jeg rakk å tenke «å, så bra». Men så fulgte det opp med at han var død. Jeg tenkte «hvorfor fant jeg ham ikke tidligere?». Men jeg hadde jo fått et navn som ikke stemte, forteller Peter til TV 2.

Én bokstav utgjorde hele forskjellen

Peter hadde fått beskjed av moren om at faren het Peter Siemens. På eget initiativ hadde han ved flere anledninger forsøkt å finne faren.

BESØKTE GRAVEN: Peter besøkte graven til faren under Hamburg-besøket. Foto: TV 2
BESØKTE GRAVEN: Peter besøkte graven til faren under Hamburg-besøket. Foto: TV 2

– Jeg hadde prøvd «Tore på sporet», jeg hadde forsøkt sjømannskirken, jeg prøvde den tyske ambassaden ... Men uten hell. Så så jeg en reklame for «Sporløs» og tenkte at jeg skulle sende en mail. Jeg skrev en liten side rett fra hjertet, og så ble jeg valgt ut.

Det var programleder Silje Stang som så oppdaget grunnen til at Peter ikke hadde klart å finne faren.

Navnet var feilstavet. Peter Siemers var farens navn. En «r» i stedet for en «n» har altså gjort at høystakken hadde vært uendelig større enn nåla.

– Surrealistisk å møte «ny» familie

Til tross for at det resulterte i den tunge beskjeden om at faren var gått bort, er Peter glad for at han meldte seg på programmet.

– Selvfølgelig! Det er et tomrom som har fulgt meg helt siden jeg fikk vite om faren min. Jeg har klart å leve med det, men har hele tiden blitt minnet på det. Spesielt da sønnen min ble eldre og begynte å spørre «pappa, hvem er pappaen din?», da måtte jeg jo prøve å finne ut av det. Men det er selvfølgelig en nedtur at han ikke lever. Det hadde gjort historien ti ganger bedre, smiler 37-åringen.

Og selv om faren ikke levde, fikk Peter omsider møte sin bestemor, i tillegg til flere andre familiemedlemmer.

– Å møte resten av familien var surrealistisk, det er egentlig litt rart. Det er selvfølgelig fantastisk også, men det er nesten så det har blitt litt vanlig! Jeg har jo ikke vært der så mye i ettertid, så jeg gleder meg til å få dem enda mer under huden og bli enda mer kjent.

Se Peters første møte med bestemoren øverst i artikkelen!

Fikk en ny «bror»

Etter at Peter kom tilbake til Norge, har han blant annet via Facebook opprettholdt kontakt med familien. Han har fått spesielt god kontakt med tremenningen Andreas Bägøe de Araujo (47).

– Han ble på en måte som en bror for meg, fra første stund. Min far var som en far for ham, og utenom meg hadde han ingen barn, så det var litt spesielt, sier 44-åringen.

– Han har vært veldig åpen hele veien. Når vi skriver til hverandre, er det hjerter og «bror» hele tiden. Og jeg føler at jeg har fått en bror, jeg føler at han er broren min. Vi har veldig mye kontakt, og i tillegg har han en portugisisk kone som jeg prater portugisisk med, fortsetter han.

Reiser til bestemorens 90-årsdag

Det skal ikke bli lenge til Peter får møte sin nyfunnede familie igjen. I mai fyller bestemoren 90 år, og Peter har fått beskjed om at han er sterkt ønsket til feiringen.

– Jeg ser fram til å reise dit! Jeg føler meg veldig velkommen der og så vet jeg at alle ønsker at jeg skal komme. Jeg skulle jo gjerne reist i morgen, det er jo bare å bestille og reise, men det er ikke alltid man har tid. Men jeg må jo gjøre det så ofte jeg kan. Hvis ikke kommer jeg til å angre, smiler han.

Se Sporløs tirsdager klokken 20.00 på TV 2. Se hele Sporløs-sesongen på TV 2 Sumo (krever innlogging). Registrer deg her nå for å prøve én måned gratis.