MÅ TENKE TANKEN: Forfatteren bak boken om Christoffer (t.h) mener vår evne til å forestille seg det verst tenkelige, står i veien for barns rettsvern. Tirsdag ble en 32-åring siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Hun ble funnet død i sitt hjem i 2011. Foto: Privat
MÅ TENKE TANKEN: Forfatteren bak boken om Christoffer (t.h) mener vår evne til å forestille seg det verst tenkelige, står i veien for barns rettsvern. Tirsdag ble en 32-åring siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Hun ble funnet død i sitt hjem i 2011. Foto: Privat

– Selvmord blant barn under ti år i Norge er ytterst sjeldent

Både Christoffer-saken og Monika-saken ble tidlig henlagt som selvmord. Politiet bør søke råd hos eksperter, ikke basere seg på eget skjønn, mener professor i selvmordsforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gangdal skrev boken «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl...», om åtte år gamle Christoffer Kihle Gjerstad.

Christoffer ble mishandlet til døde i 2005. Stefaren soner en dom for å påføre gutten volden som til slutt drepte ham. 

Saken har likhetstrekk med Monika-saken i Hordaland, der en åtte år gammel jente ble funnet død i sitt hjem på Sotra utenfor Bergen.

I begge sakene ble det tidlig bestemt at det dreide seg om selvmord, men tirsdag ble det kjent at Monikas tidligere stefar (32) er siktet for drap på 8-åringen. 

Riksadvokaten skal nå granske politiets håndtering av saken.

Manglende forestillingsevne

Ifølge Gangdal er barns rettsvern er svekket. 

– Det er to ting som gjør at barns rettsvern er for dårlig. Det ene er at man har manglende forestillingsevne. Vi kan ikke tro at noen kan mishandle barn til de dør, sier Gangdal til TV 2.

FORESTILLINGSEVNE: Forfatter Jon Gangdal sier folks forestillingsevne gjør at barns rettsvern er svekket. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORESTILLINGSEVNE: Forfatter Jon Gangdal sier folks forestillingsevne gjør at barns rettsvern er svekket. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det andre er, og det er var tydelig i Christoffer-saken, for dårlig samhandling blant de som skal ta vare på barna. Skoler, barnehager, barnevern og privatpersoner sitter med sine fragmenterte erfaringer uten å løfte blikket og samhandle. Da risikerer vi at barn blir mishandlet og dør rett foran øynene våre, sier han.

Forgjeves bekymringsmelding

Forfatteren og foredragsholderen sier han møter mange lærere og barnehageansatte som forgjeves sender anonyme bekymringsmeldinger til barnevernet. Men selv etter at det er åpnet etterforskning stopper det ofte opp. 

– Det det skorter på er fenomenforståelse. Selv politiet, som ser folks verste sider, har problemer med sin forestillingsevne. Og så blir vitnene trodd. I Christoffer-saken ble stefaren trodd på at gutten hadde skadet seg selv, sier Gangdal.

– Men jeg må føye til at dette er vanskelige saker. Volden skjer bak lukkede dører i den private sfære. De er bevismessig vanskelige, sier han.

Samhandling mellom parter

Gangdal mener samhandling mellom alle som observerer, er nøkkelen til å fange opp vold mot barn.

– Helsesøster, lege og tannlege ser noen skader, læreren ser at skoleprestasjoner går ned, eller endring i atferd. Indikasjonene hver for seg betyr ikke noe, men samlet sett ser vi kanskje et mønster, sier Gangdal.

Henlagt som selvmord

Monika-saken ble henlagt som selvmord, og også i Christoffer-saken var det en tidlig teori om at skadene som drepte ham var selvpåført.  

– Det hører til sjeldenhetene at så unge barn tar egne liv. Blant litt eldre barn og ungdommer er det vanligere, men svært sjeldent blant så små som dette, sier Gangdal.

To selvmordstilfeller de siste tiårene

Han får støtte i sine synspunkter fra professor Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved Universitetet i Oslo.

– Selvmord blant barn under ti år i Norge er ytterst sjeldent. Det går flere år mellom hver gang vi registrerer et tilfelle. De siste tiårene har vi bare hatt to tilfeller i Norge, sier Mehlum.

– Hvorfor er det så sjeldent?

– Vi regner med at barn i den alderen har betydelig mindre av de følelsesmessige og psykiske problemene som ofte ligger bak selvmord, sier han til TV 2.

– Fra puberteten øker hyppigheten av disse problemene kraftig. Vi regner også med at manglende modenhet og manglende kunnskaper også kan gi åtteåringer beskyttelse mot å ta slike valg som ligger bak selvmord, sier han.

– Politiet må ikke basere seg på eget skjønn

Han mener politiet må konsultere ekspertise før de konkluderer med selvmord. 

– Et drap på en åtteåring er i seg selv sjeldent i Norge. Men det er helt ekstraordinært at en åtteåring tar sitt eget liv. Politiet bør derfor utelukke alle andre årsaker før de konkluderer med selvmord, sier Mehlum.

– I slike saker bør politiet alltid søke råd hos eksperter på selvmordsproblematikk. Ikke basere seg på eget skjønn, legger han til.