Ebola-friske Silje (30) deltok i sin egen behandling

– Vi diskuterte behandlingen med Silje. Hun er jo lege, sier legen Morten Rostrup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært spennende og utfordrende uker. Til tider har det vært intenst. Det har vært mye fokus på ebola, spesielt de første dagene da vi fikk Silje inn på avdelingen og vi ikke visste helt hvordan dette forløpet kom til å gå, sier Morten Rostrup.

Rostrup er spesialist i indremedisin og var sentral i behandlingen av den første ebola-pasienten i Norge.

Første ebola-pasient i Norge

Lege Silje Lehne Michalsen (30) ble smittet av viruset mens hun arbeidet for Leger uten grenser i Sierra Leone. Hun ble fløyet hjem i all hast og ble innlagt på Ullevål universitetssykehus under meget strenge smitteverntiltak. 

Mandag kom meldingen om at Silje er frisk og utskrevet fra sykehuset.

– Jeg er i dag frisk og ikke lenger smittsom. Jeg føler meg veldig heldig og det føles egentlig ikke som om jeg har hatt ebola, sa hun da hun møtte pressen på Ullevål.

Liten erfaring med sykdommen

Morten Rostrup og Arne Broch Brantsæther, spesialist i infeksjonssykdommer, er to av legene som har behandlet Silje på Isolat 9 på Ullevål. Onsdag fortalte de om den spesielle pasienten i God Morgen Norge.

Rostrup legger ikke skjul på at de var spente på hvordan det skulle gå de første dagene.

– Vi har jo aldri behandlet en ebola-pasient før her i Norge, og vi kjenner jo ikke så godt til forløpet. Arne (Broch Brantsæther) hadde heldigvis behandlet ebola-pasienter tidligere i Afrika, så det hjalp noe, sier Rostrup.

Se intervjuet øverst i artikkelen.

Arne Broch Brantsæther sier at erfaringen fra Guinea var verdifull.

– Vi har lenge forberedt oss på en slik situasjon. Helt siden høysikkerhetsisolatet ble opprettet i 2008 har vi regelmessig øvet på dette, så vi mente at vi var godt forberedt på å takle en slik situasjon. Men vi visste jo ikke hvordan det ville være i det virkelige liv, sier Brantsæther.

Fikk eksperimentell medisin

Legene forteller at de var svært imponerte over hvordan pasienten tok situasjonen. De vil ikke opplyse nøyaktig hva slags behandling hun fikk, men bekrefter at eksperimentell medisin var en del av behandlingen.

– Hun var optimistisk og sterk i denne situasjonen, og hun var i stand til å ta del i diskusjoner om behandlingen hun fikk. Hun er jo lege selv, og det var på sett og vis en fordel fordi hun forsto mye av det som skjedde rundt henne, sier Rostrup.

– Det har vært et tema at helsepersonell er blitt smittet av pasienter. Var det et spørsmål hos dere?

– Egentlig ikke. Man har et system som er så sikkert som overhodet mulig. Vi kan si at det systemet vi har nå på Oslo universitetssykehus er overdimensjonert for denne typen smitte, for det var et luftsmitteregime, så det var enda sikrere enn det som kanskje strengt tatt hadde vært nødvendig. Det skal noe til å bli smittet, det er kontaktsmitte med kroppsvæske som er den viktigste smitteveien.

Lettet familie

En uke etter at Silje ble innlagt, kom meldingen om at hun var på bedringens vei. Legene var forberedt på at hun skulle bli dårligere de første dagene. Lettelsen var stor da de så at behandlingen virket.

– For Silje var også dette en kjempelettelse. Hun merket det selv på kroppen før vi kunne måle dette med virusmengde i blodet. Ikke minst familien var utrolig glad da de så hvilken vei dette bar, sier Arne Broch Brantsæther.

– Ebola-hysteri

Morten Rostrup reiser til Vest-Afrika om en uke for å jobbe med ebola-syke. Der er dødsraten er svært høy, rundt 60 prosent. Han ber folk i vestlige land om ikke å gå rundt og være redde for smitten.

– Jeg må si at jeg skjønner ikke mye av det hysteriet, til dels panikken, som sprer seg i USA og her i Norge, sier Rostrup.

Han viser til at Thomas Eric Duncan, som døde av ebola i Texas, trolig ikke smittet noen.

Duncan ble først avvist på sykehuset og reiste hjem med oppkast og diaré. Han dro hjem til familien og hadde kontakt med mange mennesker før han ble hentet av ambulanse i svært dårlig forfatning.

– Man satte 50 mennesker på en observasjonsliste for å se om de fikk ebola. Ingen av disse fikk sykdommen. Det forteller at folk må slappe noe av. Vi kan ikke spre denne panikken rundt omkring. I Norge er det ikke noen ebola-fare nå, fastslår Rostrup.