KUTTET: Kunstner Pyotr Pavlensky kuttet av en del av øret ved Serbsky psykiatriske sykehus i Moskva. REUTERS/Maxim Zmeyev
KUTTET: Kunstner Pyotr Pavlensky kuttet av en del av øret ved Serbsky psykiatriske sykehus i Moskva. REUTERS/Maxim Zmeyev

Russisk sjokk-kunstner som naglet fast ballene skar av seg øret utenfor «galehus»

Den russiske kunstneren Pavlensky mener myndighetene bruker psykiatriske diagnoser for å stilne opprørere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske kunstneren Pyotr Pavlensky sjokkerer nok en gang med sitt siste kunstnerstunt. 

Tidligere har Pavlensky sydd igjen munnen og naglet kjønnsorganene fast i bakken. 

FRAKTET VEKK: Kunstneren blir fraktet vekk av politiet i Moskva. REUTERS/Maxim Zmeyev
FRAKTET VEKK: Kunstneren blir fraktet vekk av politiet i Moskva. REUTERS/Maxim Zmeyev

Kuttes fra samfunnet

Denne gangen viser kunstneren fram stuntet han selv kaller «Segregation». Kunstneren gjør et opprør med bruk av psykiatriske diagnoser og behandling med et politisk motivert formål. 

Han uttalte at han kuttet av én del av øret for å demonstrerer hvordan myndighetene kan kutte ut en person fra samfunnet ved hjelp av psykiatriske og medisinske doser, skriver nyhetsbyrået Reuters

Kunstneren satt på et fire meter høyt gjerde utenfor Serbsky psykiatriske senter i Moskva, og var helt naken da han gjennomførte stuntet. Han hadde kun kniven med seg, og etter et par sekunder så man blod strømmer ned mannens kropp. 

Vil ha psykiatrisk vurdering

Pavlensky satt helt stille etter å ha kuttet en del av øret, og det gikk en halv time før første politipatrulje dukket opp. 

Han ble fraktet bort av flere politibetjenter, og sendt til behandling på et sykehus i Moskva. Kort tid etter var det klart at kunstneren ikke hadde fått varige skader som følge av stuntet. 

Sykehuset Pavlensky demonstrerte utenfor er kjent for å gi hyppige psykiatriske diagnoser, som både er uklare og feilaktig begrunnet. Flere politiske opprørere i Russland har blitt plassert på sykehuset, og menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden fordømmer behandlingen de har fått der. 

Russiske myndigheter jobber iherdig for at Pavlensky nettopp skal legges inn på psykiatrisk avdeling, men rettsvesenet har så langt ikke begjært en innleggelse. Etter hans siste stunt skal en ny psykiater erklært ham frisk.