UBÅT-OBSERVASJONER: Kartet som ble vist på pressekonferansen i dag viser hvor observasjonene er blitt gjort. Foto: NTB scanpix/Expressen.se
UBÅT-OBSERVASJONER: Kartet som ble vist på pressekonferansen i dag viser hvor observasjonene er blitt gjort. Foto: NTB scanpix/Expressen.se

To nye observasjoner i ubåtjakten

Det svenske forsvaret fortsetter ubåtjakten, og melder tirsdag kveld om to nye observasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske forsvaret holdt i kveld pressekonferanse for å gi siste oppdateringer om ubåtjakten, som har pågått siden fredag i forrige uke.

– Det vi søker etter, er noen som har krenket Sveriges territorium. Det er helt uakseptabelt, sier kontreadmiral Anders Grenstad.

De fem røde ringene viser observasjonene som er gjort siden fredag. De nye observasjonen er (fra nord) nummer to og fem. Foto: Expressen
De fem røde ringene viser observasjonene som er gjort siden fredag. De nye observasjonen er (fra nord) nummer to og fem. Foto: Expressen

Etterretningsoperasjonen har nå pågått i fem døgn og kommer til å fortsette.

Nye observasjoner analyseres

– I dag kan jeg fortelle om ytterligere to observasjoner som vurderes som tilstrekkelig interessante for Forsvaret, sier Grenstad.

– Vi har fått inn hundrevis av tips. Så langt er det disse to vi mener kan være noe, sier Grenstad.

Det betyr at det svenske forsvaret i alt har gjort fem observasjoner de siste dagene.

Få alt om ubåtjakten her.

De fem observasjonene er i følge det svenske forsvaret troverdige, opplyser kontreadmiral Anders Grenstad under pressekonferansen.

Han sier at det ikke finnes bilder som understøtter observasjonene, og at forsvaret nå analyserer opplysningene de har fått inn. Dette sier admiralen om de to nye observasjonene:

– Det kan dreie seg om for eksempel lysfenomen, bølger eller periskoplignende gjenstander.

– Tiden er på vår side, vi kan holde på veldig lenge. Jakten fortsetter, sier Grenstad.

– Situasjonen er alvorlig nok

De går ut fra at det dreier seg om minst ét fartøy. Hvis de ikke får inn flere observasjoner de neste dagene, kommer de til å trappe ned innsatsen.

– Den ene observasjonen er gjort ved Nåttarö og den andre ved Ingarö Fågelölandet, sier Grenstad til nyhetsbyrået TT om observasjonene som ikke har vært kjent før nå.

Som en kommentar til et spørsmål om forsvaret overdriver situasjonen for å få mer penger, svarer kontreadmiralen at forsvarsledelsen ikke driver med slikt:

– Situasjonen er alvorlig nok som den er, sier Grenstad.

Kontreadmiralen poengterer dessuten at den omfattende etterretningsoperasjonen som pågår, ikke innbefatter bruk av våpenmakt.

Han sier at det svenske forsvaret har ikke vært borti lignende på over ti år:

– Fra 2000 og frem til nå har vi aldri hatt så tydelige indikasjoner i samme område, sier kontreadmiral Anders Grenstad.

Kontreadmiralen dementerer medieoppslagene om at det skal ha blitt fanget opp radiokommunikasjon av etterretningstjenesten (FRA):

– FRA har meddelt oss at det ikke finnes noen radiokommunikasjon fra dette området, sier han ifølge Expressen.