KrF sier nei: – Støtter ikke avgiftsfri grense på 500 kr

Regjeringens forslag om å øke grensen for toll- og momsfri import fra 200 til 500 kroner henger i en tynn tråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

** KrF vil ikke støtte regjeringens forslag om å øke grense for avgiftsfri import til 500 kr. ** Etter det TV 2 erfarer er flere i Venstre svært usikre på om det er lurt å heve grensen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at regjeringen i statsbudsjettet foreslo å øke beløpsgrensen for avgiftsfri import fra 200 til 500 kroner.

KrF: – Kan ikke gi tilslutning til forslaget

Og nå setter et av regjeringens to støttepartier på Stortinget ned foten for alvor.

KrF sier nå at de ikke kommer til å støtte regjeringens forslag.

– Vi kan per nå ikke gi en tilslutning til det forslaget slik det foreligger. Det er vår melding, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann i KrF, til TV 2.

Mandag og tirsdag denne uken holder Stortingets finanskomité høring i forbindelse med statsbudsjettet, der en rekke aktører får dele sitt syn på budsjettforslaget.

Her har reaksjonene fra en samlet handelsnæring vært sterke.

– Det ser ut til at konsekvensene er langt mer alvorlig enn det regjeringen beskriver i sitt forslag til budsjett. Det regjeringen har beskrevet, stemmer ikke med hvordan alle andre ser på det, og da er det lurt å tenke seg om en gang til, sier Syversen til TV 2.

Vil be regjeringen gjøre ny vurdering

Både KrF og Venstre har programfestet en økning av grensen på avgiftsfri import. I KrFs stortingsvalgsprogram for inneværende periode heter det at de vil «øke grensen for tollfrihet ved privat import fra 200 til 500 kroner». Venstre vil ifølge partiprogrammet «øke grensen for momsplikt ved innførsel av varer til Norge til 500 kroner».

Syversen i KrF påpeker overfor TV 2 at programformuleringen omtaler toll og ikke moms, men bekrefter samtidig at det er reaksjonene på forslaget som gjør at KrF ikke vil støtte regjeringens forslag.

– Behovet nå er å ta en stopp, se på alle innvendingene – og de er mange – og be regjeringen gjøre en ny vurdering av denne saken, sier Syversen til TV 2.

Venstre: – Ikke uberørt av reaksjonene

Dermed blir det opp til Venstre om regjeringen får støtte for forslaget til å heve grensen, som har stått fast på 200 kroner siden 1975. Og selv om partiet har programfestet en økning av momsgrensen, er det slett ikke sikkert at det blir noe av.

For etter det TV 2 erfarer er flere i Venstre svært usikre på om det likevel er lurt å heve avgiftsgrensen. Det åpnes dermed for en vraking av forslaget.

– Nå er Venstre midt oppe i arbeidet med å lage vårt statsbudsjettforslag for 2015. Dette er en av sakene vi ikke har en endelig avklaring på, men Venstre er selvfølgelig ikke upåvirket av reaksjonene og trykket vi får fra bransjen, sier Terje Breivik, nestleder og finanspolitisk talsmann i Venstre, til TV 2.

Høyre: – Ingenting er avgjort

Høyres finanspolitiske talsmann på Stortinget, Svein Flåtten, trekker frem at en økning av beløpsgrensen vil komme forbrukerne til gode.  

– Det er ikke sånn at dette er ensidig negativt. Det har en forbrukerside som er underkommunisert, sier Svein Flåtten (H) til TV 2. 

– Tror du forslaget vil falle?

– Denne saken er på linje med mange andre saker, er saker som kan komme opp i forhandlingene fordi vi har en mindretallsregjering. Ingenting er avgjort før alle saker er avgjort, sier Flåtten til TV 2.