Tidligere stefar (32) siktet for drap på Monika (8)

BERGEN / OSLO (TV 2): Politiet mente først dødsfallet fra 2011 var selvdrap, men ferske og forbedrede DNA-analyser har ført til pågripelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag pågrep politiet i Hordaland den 32 år gamle stefaren til åtteåringen. Han er nå siktet for forsettlig drap. Mannen vil bli fremstilt for fengsling onsdag, opplyser politiet i Hordaland.

Nye DNA-analyser

– Vi pågrep i går en 32 år gammel litauisk mann, som er tidligere samboer med Monikas mor, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim på pressekonferansen. 

Han forteller at det primært er prøver på åstedet som har blitt analysert på nytt av Folkehelseinstituttet som har ført til pågripelsen. Politiadvokaten sier at dette var en forbedret DNA-analyse som ikke var mulig å gjennomføre da saken først ble etterforsket. 

– Vi har gått inn i denne saken og snudd hver stein på nytt. 

Hevder han er uskyldig

32-åringen ble pågrepet i Bergen. Han ble i 2011 avhørt som vitne i saken, og hadde ikke formelt status som mistenkt. 

– Siktede er forsøkt avhørt tirsdag, men var ikke i stand til å fullføre avhøret. Han forklarer at han ikke har noe med dette å gjøre, og fremholder at han er uskyldig, sier Onarheim. 

Monikas mor har hele tiden hevdet overfor politiet at hennes datter umulig kan ha tatt sitt eget liv, men følt at hun ikke har blitt trodd av politiet. Politiadvokaten sier at dette er forståelig, men påpeker samtidig at saken ble etterforsket bredt i 2011 med bistand fra Kripos. 

Politiet skal nå etterforske saken videre, og det vil bli aktuelt med blant annet nye vitneavhør. 

Henlagt sak ble tatt opp på nytt

Åtte år gamle Monika ble 14. november 2011 funnet død hjemme på Sotra, der hun bodde sammen med moren sin. Politiet etterforsket saken, men konkluderte med at det ikke hadde skjedd noe straffbart. Saken ble henlagt i 2012.

I vår ble det klart at Kripos skulle se på saken på nytt, etter at Monikas mor begjærte saken gjenopptatt.

Moren lettet

Bistandsadvokat Stig Nilsen sier på vegne av sin klient Kristina Sviglinskaja, moren til Monika, at de er orientert om pågripelsen.

– Vi har for kort tid siden blitt orientert om at saken er omkodet fra selvdrap til drapssak og at en person er pågrepet og siktet i saken, opplyser Nilsen i en pressemelding.

FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble i november 2011 funnet død i denne boligen på Sotra i Bergen.
FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble i november 2011 funnet død i denne boligen på Sotra i Bergen.

Han berømmer sammen med sin klient kripos og etterforskningsgruppen som har jobbet med saken.

Moren følte seg ikke hørt

Nilsen sier til TV 2 at moren er lettet og glad i den forstand man kan være det i en sånn type sak.

– Moren har hele tiden vært klar på at det ikke dreiet seg om et selvdrap, og sier pågripelsen er i samsvar med det hun har sagt hele tiden, forteller Nilsen.

Bistandsadvokaten sier at moren har gjentatt hele tiden til politiet at hun visste at datteren aldri ville begått selvdrap.

Føler du at du og din klient ble hørt i den tidlige fasen av denne saken?

– Nei. Det har vært en kamp å få snudd saken, sier Nilsen.

Han sier også at han det er overraskende at det kom en pågripelse i saken, men ønsker samtidig ikke å si mer om dette før han har hørt politiets begrunnelser. 

Beskrev politiets håndtering som svak

Bistandsadvokaten har fått den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen, til å lage en rapport der han gjennomgår etterforskningen. I denne rapporten blir politiets håndtering av saken beskrevet som svak.

Hansen sier til TV 2 at han ikke ønsker å stille til intervju, fordi han mener det blir rolleblanding å uttale seg ettersom saken ble gjenopptatt på bakgrunn av hans etterforskning.