IKKE BEKYMRET: Justyna Kowalczyk tar det ikke spesielt tungt at norske antidopingkrefter jobber for å få bedøvelsesmedisin på dopinglisten.  AFP PHOTO / LOIC VENANCE
IKKE BEKYMRET: Justyna Kowalczyk tar det ikke spesielt tungt at norske antidopingkrefter jobber for å få bedøvelsesmedisin på dopinglisten. AFP PHOTO / LOIC VENANCE

Slik svarte Kowalczyk på norske dopingantydninger

– Dere nordmenn må prøve hardere for å provosere meg, sier Kowalczyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justyna Kowalczyk pøste på med den smertestillende medisinen Marcain før den klassiske 15-kilometeren i Sotsji i februar. Grunnen var at hun slet med et brudd i foten.

Siden OL har Norge jobbet hardt for å få bedøvelsesmedisin inn på dopinglisten, noe Inggard Lereim tidligere har bekreftet til VG. Lereim er leder av den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Norge har jobbet for, og vil fortsette å jobbe for, å få lokalbedøvelse inn på dopinglisten. Antidoping Norge har presset hardt på for å få medisinen Kowalczyk fikk, inn på dopinglisten, sa Lereim for en drøy uke siden.

På en pressekonferanse mandag fikk Kowalczyk spørsmål om hva hun synes om at Norge presser på for å få medisinen som hjalp henne til OL-gull på dopinglisten.

– Dere nordmenn må prøve hardere for å provosere meg, sa hun med et smil. 

På pressekonferansen kunne Kowalczyk fortelle at hun satser for fullt på Tour de Ski. I VM kommer hun til å prioritere to renn.

– Jeg satser på to klassiske renn i Falun. Dermed blir det kun sprint og 30 kilometer på meg i VM, sa Kowalczyk.

Også Charlotte Kalla har valgt vekk flere distanser i VM. Svensken går verken den individuelle sprinten eller lagsprinten i Falun. Dermed ligger veien åpen for norske gull på mange distanser. 

Om det blir norsk triumf i Tour de Ski er mer usikkert. I forrige sesong vant Therese Johaug Tour de Ski, men da stilte ikke Kowalczyk til start. Ingen norske kvinner har vunnet Tour de Ski så lenge den polske jenten har vært med.

– Det er på tide å konkurrere i Tour de Ski igjen. Nå er det to år siden sist jeg klatret opp Alpe Cermis, og jeg gleder meg til å konkurrere der igjen. Jeg håper bare at jeg ikke blir syk, sier Kowalczyk.

Justyna Kowalczyk sto i etterkant av OL frem med sine psykiske problemer. Den polske langrennsprofilen fortalte om en dyp depresjon og nervesammenbrudd etter at hun spontanaborterte i fjor.