Kronprinsparet på hemmelig reise nær IS-terroristene

JORDAN (TV 2): Ekstraordinær sikkerhet er på plass når Kronprinsparet og utenriksminister Børge Brende besøker Jordans grense til IS-rammede Syria. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprinsparet og utenriksminister Børge Brende besøker i dag en flyktningeleir i Jordan. Landet har mottatt en enorm flyktningsstrøm fra Syria etter at terrorgruppen Islamsk Stat (IS) startet sine herjinger. 

De siste par ukene har nesten ingen flyktninger sluppet inn, fordi de store folkemengdene rammer landets velferd. 

IS nærmer seg grensa

Mandag kveld møtte Brende Jordans utenriksminister Nasser Judeh. Tema var den enorme flyktningestrømmen.

Frykten for terrorgruppen IS rykker stadig nærmere Jordans grenser i nord og øst. 

På spørsmål fra TV 2 om det er frykten for at IS som har ført til reduksjon i flyktninger svarer den jordanske utenriksministeren:

– Ser man på kartet, så er vi omringet av krig og terrorister, sier Nasser Judeh.

Han takker Norge som er en av hovedbidragsyterne til den humanitære krisen i landet, selv om den ikke ser ut til å være over med det første.

ANKOMMER FLYKNINGSLEIREN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Jordan sammen med utenriksminister Børge Brende.  Under besøket vil kronprinsparet også få innsikt i hvordan FN, norske og internasjonale organisasjoner arbeider for å bedre flyktningenes situasjon.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANKOMMER FLYKNINGSLEIREN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Jordan sammen med utenriksminister Børge Brende.  Under besøket vil kronprinsparet også få innsikt i hvordan FN, norske og internasjonale organisasjoner arbeider for å bedre flyktningenes situasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norsk bidrag er ikke nok

Norge bidrar i år med 50 millioner kroner til landets flyktninger, men som den Jordanske utenriksministeren påpekte – dette er likevel ikke nok for å løse flyktningsituasjonen.

– For Norge er det viktig at vi stiller opp nå. Ikke minst for de syriske flyktningene, for barna som trenger skole og utdanning. Fordi uten dette har de ingen fremtid, sier Brende. 

Brende ønsker ikke gi noe svar på om hans besøk i Jordan vil føre til økt bistand og styrking av norske hjelpeorganisasjoner i landet. 

– Det kommer vi tilbake til senere på denne turen.

FÅR INNSIKT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Jordan sammen med utenriksminister Børge Brende. Hovedhensikten med besøket er å rette søkelyset på den vanskelige situasjonen for de syriske flyktningene, og de utfordringer som Syria-krisen skaper for Jordan.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR INNSIKT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Jordan sammen med utenriksminister Børge Brende. Hovedhensikten med besøket er å rette søkelyset på den vanskelige situasjonen for de syriske flyktningene, og de utfordringer som Syria-krisen skaper for Jordan. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flyktninger presser velferden

Ahmad (36) viser frem sitt lille gårdsbruk i Jordan kun én time unna krigen i Syria. De siste par årene har over 600.000 flyktninger kommet over grensa, nærmere halvparten av disse er barn – mange av dem til hans distrikt. Det har ført til press på arbeidsmarkedet, boligsituasjonen og helsevesenet.

– Ja, de konkurrerer med oss, men de er våre brødre og vi kan ikke svikte dem.

Under besøket vil kronprinsparet også få innsikt i hvordan FN, norske og internasjonale organisasjoner arbeider for å bedre flyktningenes situasjon.

Uvanlig med en hemmelig tur

Kronprinsparets reise til Jordan har vært hemmelig til siste minutt. Det mener TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, er uvanlig.

– Man kan trygt si at dette er en litt annerledes kongetur enn vanlig, og på grunn av sikkerheten rundt kronprinsparet har den vært omgitt med hemmelighetskremmeri og mye hysj-hysj like til det siste.

Et slikt hemmelighetsholdt besøk har ikke blitt gjennomført siden Kronprins Haakon besøkte troppene i Afghanistan i 2009. Det er grunnet sikkerheten at oppholdet ikke har blitt kjent i forkant. 

– Det er vel kanskje Kronprinsen som mest har jobbet med denne problematikken i utgangspunktet, men Kronprinsessen har tydeligvis også ønsket å være med. Jeg synes det er flott at de begge engasjerer seg i flyktningenes vonde og vanskelige situasjon, sier Totland.

I løpet av det todagers besøket vil Haakon, Mette-Marit og Brende også møte kong Abdullah av Jordan.