KONTO FRYST: Abu Aluevitsj Edelbijev (23) er en av to personer som har fått kontoen sin fryst av norske myndigheter. FOTO: SKJERMDUMP.
KONTO FRYST: Abu Aluevitsj Edelbijev (23) er en av to personer som har fått kontoen sin fryst av norske myndigheter. FOTO: SKJERMDUMP.

Fryser formue og bankkontoer
til to terrorsiktede norske IS-krigere

To norske borgere som ifølge PST kriger med terrorgruppa Islamsk Stat har fått sine økonomiske midler og bankkontoer frosset. Det har aldri skjedd før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 vet at begge mennene er terrorsiktet av Politiets sikkerhetstjeneste. Den ene er 23-åringen Abdul Hakim Sanchez Hammer. Den andre er 23-åringen Abu Aluevitsj Edelbijev. De er begge fra Fredrikstad i Østfold og oppholder seg enten i Syria eller Irak.

Følger pengene

Norske myndigheter går nå nye veier i arbeidet med å slå ned på terrorvirksomhet.

KONTO FRYST: Abdul Hakim Sanchez Hammer har også fått kontoen fryst av norske myndigheter. FOTO: SKJERMDUMP
KONTO FRYST: Abdul Hakim Sanchez Hammer har også fått kontoen fryst av norske myndigheter. FOTO: SKJERMDUMP

Nå jakter de etter pengene og fryser IS-krigernes økonomiske ressurser. For eksempel kan de med en rettslig kjennelse sperre tilgangen til en bankkonto, forvaltede midler, eller hindre dem i å gjennomføre betalingsoverføringer.

Det er Oslo tingrett som den 17. oktober ga PST medhold i å fryse de økonomiske midlene i henhold til straffeprosesslovens paragraf 202 d.

I slutningen fra retten står det:
«Alle formuesgoder som tilhører N.N herunder nåværende nåværende og fremtidige bankkonti i nasjonale og internasjonale finansinstitusjoner båndlegges inntil annet bestemmes av Politiets sikkerhetstjeneste eller retten, men ikke utover 15. desember 2014.

Beslutningen gjelder ikke formuesgoder som er nødvendige til underhold av N.N, hans husstand eller noen han forsørger».

Første gang

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, sier til TV 2 at det er første gang de har gått til retten og bedt om medhold i å båndlegge økonomiske midler for Syria-krigere.

– Vi har bedt om rettslig medhold i båndlegge midler til to personer som PST har fokus på og er tilfreds med at retten har gitt oss medhold i det, sier Trond Hugubakken.

– Er dette gjort før?

– Som meg bekjent har vi ikke benyttet denne muligheten før.

 Har dere bedt om det samme i andre saker?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi kan ikke utelukke at det er aktuelt i andre saker også, sier Trond Hugubakken til TV 2.

Kobles til IS

Både Sanchez Hammer og Edelbijev har ikke lagt skjul på hvorfor de reiste til Syria og hva de gjør der

Ifølge PST har 60 personer reist fra Norge til Syria i løpet av de siste årene. Ti personer er drept. TV 2 kunne søndag fortelle om bakgrunnen til hver og en av de drepte.

Har du tips om nordmenn som kjemper for IS i Irak eller Syria? Da vil våre journalister snakke med deg. Tips oss på epost eller sjekk ut hvordan man sender meldinger kryptert her.