Her legger russerne til kai ved gammel NATO-base i Tromsø

Samtidig som den svenske marine jakter en mulig russisk ubåt, åpnes den tidligere NATO-basen Olavsvern i Tromsø som vinterkvarter for tre russiske forskningsfartøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det Murmansk-registrerte seismikk- og forskningsskipet «Akademik Nemchinov» skal sammen med to søsterskip ligge i vinteropplag i Norge i seks måneder, i det som fram til 2008 var NATOs viktigste marinebase i nord - Olavsvern.

– Det er mange i Norge som driver forretning med Russland, hvorfor skal ikke vi gjøre det? spør investor Gunnar Wilhelmsen.

Han er Tromsø-investoren som i fjor kjøpte NATO-basen for 38 millioner kroner.

Følg ubåt-jakten i vårt direktesenter

Omstridt avgjørelse

For den norske og allierte ubåtflåten som fulgte den sovjetiske nordflåtens bevegelser i Barentshavet under den kalde krigen, var Olavsvern av avgjørende betydning, og beslutningen om å stenge basen ble sterkt kritisert av sjøforsvarets lederskap.

– Denne basen hadde Forsvaret veldig bruk for. Det er omtrent som å ha jagerfly, men ikke ha flystasjoner. Sånn er det å ha et ubåtvåpen, og ikke ha en base nord for Bergen, sa tidligere sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, Jan Reksten til TV 2 i 2011.

Under den kalde krigen var Olavsvern orlogsstasjon av stor strategisk betydning for NATO. Nå er basen i privat eie, og i et halvt år skal tre russiske seismikk- og forskningsskip ligge i opplag her. 

– Vi har vunnet et anbud i konkurranse med andre, og det kommer til å skape enda mer aktivitet her ute på Olavsvern, og det er vi veldig glad for, sier Wilhelmsen.

Han er åpen for at det bare er å ringe hvis Forsvaret skal få behov for en atomsikker ubåtdokk.

– Vi er åpen for gode leietakere, og NATO er like god som et russisk seismikkselskap, sier Tromsø-investoren i Olavsvern Group AS.