Bent Høie om ebola-overlevende Silje:

– Jeg ble veldig, veldig glad

Den ebola-syke norske kvinnen, Silje Lehne Michalsen (30) er friskmeldt og ute av høysmitteisolat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 7. oktober ble en ebola-smittet norsk kvinne hasteinnlagt på Ullevål universitetssykehus. Hun arbeidet som helsepersonell i Bo i Sierra Leone da hun ble smittet av det dødelige viruset.

Mandag 20. oktober ble hun erklært frisk og utskrevet fra høysmitteisolat.

 Det er den norske legen Silje Lehne Michalsen (30) fra Andøy som er frisk fra ebola-viruset.

JUBLER: Helseminister Bent Høie tilstede under et arrangement kalt Jobb for Kapital ved Vibeke Holth Rundebordsdiskusjon om fremtidens helse-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JUBLER: Helseminister Bent Høie tilstede under et arrangement kalt Jobb for Kapital ved Vibeke Holth Rundebordsdiskusjon om fremtidens helse-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil at flere gjør som Silje

Helseminister Bent Høie jubler over den gode nyheten. 

– Da jeg fikk melding om dette, ble jeg som alle andre veldig, veldig glad. Jeg har jo vært spent på hvordan det skulle gå med henne. Det har jo vært mange gode nyheter underveis, men å få denne glade beskjeden i dag var veldig kjekt, sier han til TV 2.

Han tror Siljes historie og heltemot vil inspirere andre helsearbeidere til å reise til Vest-Afrika for å bekjempe ebola-epidemien. 

– Det forteller mye om den idealismen som helsepersonell har i sitt arbeid og det de er villig til å ofre av sikkerhet, sier han og legger til:

– Vi har oppfordret helsearbeidere til å melde seg for å reise ut på frivillig basis, men det innebærer en risiko. Vi vil gjøre det vi kan for å minske risikoen, og derfor er det viktig at det er frivillig arbeid, men innenfor et system som ivaretar dem som reiser ut.

Har fått avansert medisin

– Det en svært hyggelig avslutning på to uker. Har vært spesielle to uker, sier Dag Kvale, leder ved infeksjonsmedisinsk avdeling på pressekonferansen og legger til:

– Hun har fått avansert medisinsk overvåkning. Avdelingen har via utenlandsk støtte fått legemidler som knapt er prøvd ut på mennesker raskt tilgjengelig. Vi vil ikke gå ut med flere detaljer om behandlingen nå.

Les alt om ebola og få siste nytt i vårt livesenter her!

– Takknemlig

Den 30 år gamle legen Silje Lehne Michalsen valgte å tale til pressen like etter at hun ble friskmeldt mandag 20. oktober for å fortelle sin historie.

– Lørdag 4. oktober følte jeg meg uvel og oppdaget at jeg hadde feber. Jeg isolerte meg på rommet og tok en malaria-test. Neste dag tok jeg en blodprøve som var positiv for ebola.

Deretter ble hun hastefraktet hjem til Norge i kuvøse som var lufttett og smittesikker.

– Jeg er glad for at jeg ble evakuert så raskt og problemfritt. På Ullevål ble jeg møtt av et fantastisk team av leger og sykepleiere som har gitt meg svært god behandling, støtte og oppmuntring. Jeg er utrolig takknemlig for den behandlingen jeg har fått der. Jeg er i dag frisk og ikke lenger smittsom. Jeg føler meg veldig heldig og det føles egentlig ikke som om jeg har hatt ebola.

Se hele talen til Silje Lehne Michalsen øverst i saken!

Les alt om ebola og få siste nytt i vårt livesenter her!