Nå kommer Kina-elbilene til Europa

BYD har fått viktig taxi-kontrakt.

BYD E6 går allerede som taxi i blant annet Hong Kong. Nå har selskapet landet en stor avtale i Brussel. Foto: Scanpix.
BYD E6 går allerede som taxi i blant annet Hong Kong. Nå har selskapet landet en stor avtale i Brussel. Foto: Scanpix.

De fleste kinesiske bilmerkene sitter fortsatt på gjerdet - og avventer Europa-satsingen sin. Det er sannsynlig at den kommer. Men når det skjer, er fortsatt et usikkerhetsmoment.

En produsent som tidligere har lagt fram store Europa-planer er BYD (Build Your Dream). De har også en avtale med den norske Subaru-importøren, som opprinnelig hadde tenkt å starte salg av BYD her hjemme i 2011. Men så ble det helt stille rundt den satsingen.

Les mer: Skulle egentlig vært i Norge for lenge siden

Tok innersvingen

BYD har tydeligvis hatt sine utfordringer, men nå har de akkurat landet det som kan bli en veldig viktig Europa-avtale.

BYD skal nemlig levere 34 eksemplarer av elbilen E6 til taxi-næringen i Brüssel. Totalt er det snakk om 50 nye elektriske taxier. BYD tar altså en svært stor del av dette antallet - og tok dermed også  innersvingen på langt mer kjente merker som Nissan og Renault.

Derfor kan elbil-festen i Norge fortsette

Bygger merkevare

BYD har allerede noen taxier i London og Amsterdam, og ser på dette som en svært verdifull måte å få bygget opp merkevaren sin på.

I EU-hovedstaden Brüssel skal bilene blant annet brukes til å kjøre politikere og byråkrater rundt i byen, uten utslipp. Det er naturligvis ikke dumt for et fra før ganske så ukjent bilmerke.

Kostbar bil

Rekkevidde og plass var de viktigste kriteriene for at BYD danket ut konkurrentene.

E6 skal ha en rekkevidde på hele 300 kilometer, det er en god del høyere enn "bransje-standarden" som nå ligger på rundt 200 kilometer. 

BYD E6 koster rundt 400.000 kroner i Belgia. I forhold til sammenlignbare biler med bensin- eller dieselmotor er det ganske kostbart, men samtidig blir driftskostnadene såpass mye lavere at det skal lønne seg over noen år.

PS: Tesla Model S skal også ha blitt vurdert, men ble droppet fordi taxi-kjøperne i Brüssel syntes den ble for dyr.

Kanskje er en av disse din neste bil

Taxi som bruktbil - det kan være kjempesmart