HAUGESUND  20100414. Illustrasjon dårlige fotballbaner . Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix .
HAUGESUND 20100414. Illustrasjon dårlige fotballbaner . Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix .

Sju personer tiltalt i kampfiksingssaken

Tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo statsadvokatembeter har tatt ut tiltale i den norske kampfiksingsaken, som begynte å rulle sommeren 2012.

Det bekrefter konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen til Bergens Tidende.

– Syv personer er tiltalt for grov korrupsjon, samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping, sier Lykkjen.

Fire av spillerne er tidligere navngitt. De daværende Follo-spillerne Drin Shala, Saif Haydar og Pape Formose Mendy ble siktet for heleri i 2012. Det ble også daværende Asker-spiller Alban Shipshani.

– Jeg har absolutt ingenting å si. Du er den første som forteller meg dette. Du må nesten ringe advokaten min, sier Drin Shala til TV 2.

– Veldig spesiell sak
Advokat Morten Furuholmen, som representerer Shala, er klar for å kjempe for klienten sin.

– Jeg synes det har tatt svært lang tid å komme fram til denne tiltalen. Det har vært en stor belastning for min klient å leve i uvisshet så lenge. Men det får vi ikke gjort noe med. Her var det bare to mulige utfall, enten tiltale eller ikke. Det ble tiltale, og det må vi forholde oss til.

– De tiltalte risikerer opptil ti års fengsel. Hva kan du si om alvoret i saken?

– Det er en veldig spesiell sak. Vi har ikke rettspraksis på lignende saker heller. Jeg vil ikke gi en antydning på det nå.

I NFF er man glad for at politiet har tatt ut tiltale.

– Fantastisk, er generalsekretær Kjetil Siems første reaksjon.

– Jeg er veldig glad for å høre det. Det betyr at vi gjorde rett i den forstand det vi satte i gang hadde så mye hold i seg at politiet har valgt å ta ut tiltale. De er ikke dermed dømt, men da får vi en sak. Da vil vi få frem hva som har skjedd, sier han til TV 2.

– Det viktigste er den opplærende effekten på andre spillere som ser hvordan disse tingene foregår. Vi må holde alle borte fra ting som kan lede til kampfiksing. Det er det verste som kan ramme en idrett. I det øyeblikket man ikke kan stole på resultatene, er det fryktelig vanskelig å drive, legger Siem til.  

– Angrep fra utsiden
Fotballpresident Yngve Hallén påpeker at det er miljøer på utsiden av fotballen som har stått bak den mistenkte kampfiksingen.

– Dette er et angrep fra utsiden av fotballen mot fotballen. Det som er viktig for norsk fotball, er at miljøer, både på utsiden og eventuelle hjelpere de har skaffet på innsiden, blir tatt, sier Hallén til NTB.

Fotballpresidenten synes det har tatt lang tid å behandle saken, men er glad for at politiet har prioritert den.

– Når jeg svarer ja på det (lang behandlingstid), tror jeg politiet er enig med meg i det. Samtidig har det vært viktig for politiet å bruke den tiden de har gjort. Det er en ny og vanskelig sak, og det er viktig at den første store saken i Norge på dette området blir etterforsket grundig, sier Hallén.

Ledet 3-0
Kampen mellom Follo og Østsiden 24. juni 2012, som Follo overraskende tapte 3-4, er blant matchene som politiet har fattet mistanke til. Follo ledet 3-0, men slapp inn fire mål i annen omgang. Asker kontaktet NFF i etterkant av 1-7-tapet for Frigg 24. juni i 2012.

Samtidig som spillerne har vært siktet, har flere av dem spilt fotball i klubber på lavere nivå.

– Det har vært flere forsøk på å få lov til å spille. Det gjenstår å se om de blir dømt, men her vil det komme frem så mange ting at det helt klart har vært riktig og viktig at vi har vært skeptisk. Dette kan vise at disse guttene, som sikkert kan oppleves å være greie, hyggelige medspillere og folk, likevel kan drive med ting som er totalt skadelig for egen karriere, sier Siem. 

Follo og Asker meldte selv fra til NFF etter mistanke om at kampene var fikset.