
Radioaktive sauer i Gudbrandsdalen
Lillehammer (NTB): Rundt halvparten av sauebøndene i Valdres og Gudbrandsdalen må i høst utsette slaktingen i opptil åtte uker fordi kjøttet i beitedyrene er for radioaktivt til at det kan spises.
En sopprik sommer og høst er ifølge veterinærene trolig hovedårsaken til de høye radioaktive verdiene.
– Vi har denne høsten en dramatisk økning i antall sauebesetninger som får nedfôring, sier tilsynsveterinær Hans Schwencke i Mattilsynet i Gudbrandsdalen til Nationen.
Høsten 2013 var det bare to sauebesetninger i Gudbrandsdalen som fikk nedfôring på grunn av for høy radioaktivitet i sauekjøttet.
– I år er det hele 69 saueprodusenter i Gudbrandsdalen som har en eller annen form for nedfôring, sier Schwencke.
Det er om lag halvparten alle besetningene som er målt. (©NTB)
