FOR HØY STRÅLING: Den høye radioaktiviteten skyldes trolig en sopprik sommer og høst. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FOR HØY STRÅLING: Den høye radioaktiviteten skyldes trolig en sopprik sommer og høst. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Radioaktive sauer i Gudbrandsdalen

Lillehammer (NTB): Rundt halvparten av sauebøndene i Valdres og Gudbrandsdalen må i høst utsette slaktingen i opptil åtte uker fordi kjøttet i beitedyrene er for radioaktivt til at det kan spises.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En sopprik sommer og høst er ifølge veterinærene trolig hovedårsaken til de høye radioaktive verdiene.

– Vi har denne høsten en dramatisk økning i antall sauebesetninger som får nedfôring, sier tilsynsveterinær Hans Schwencke i Mattilsynet i Gudbrandsdalen til Nationen.

Høsten 2013 var det bare to sauebesetninger i Gudbrandsdalen som fikk nedfôring på grunn av for høy radioaktivitet i sauekjøttet.

– I år er det hele 69 saueprodusenter i Gudbrandsdalen som har en eller annen form for nedfôring, sier Schwencke.

Det er om lag halvparten alle besetningene som er målt. (©NTB)