Norske «Spit» hevder Batman-serie bruker stjålet låt

Musikken til Stavanger-band brukes i TV-serien Gotham, men det er en svenske som får all æren for låten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2005 spilte Stavanger-bandet Spit inn en låt kalt «Deliverance». Låten ble aldri noen stor hit, og overraskelsen var derfor stor, da låten i høst dukket opp i den amerikanske TV-serien Gotham – kreditert en svensk artist.

– Låten vår har regelrett blitt stjålet. Det er en annen artist som har tatt sangen og gitt den ut som sin egen, sier vokalist Mark Haveland i Spit, til TV 2.

Oppdaget av Spit-fan

I september var det premiere på TV-serien Gotham i USA. Premieren på kanalen Fox hadde over 16 millioner seere. En fan av Spit i USA satt tilfeldigvis og så andre episode av TV-serien. En halvtime ut i episoden hørte han plutselig musikk han dro kjensel på.

– Det var vår låt som var helt identisk med vår innspilling, sier trommeslager Steinar Fattnes.

– Det var smigrende til å begynne med, men så ble det litt rart da vi fant ut at vi ikke er blitt kreditert, sier vokalist Haveland.

Det viser seg at Stavanger-bandets låt er blitt gitt ut på nytt i 2009 og registrert i det svenske rettighetsregisteret STIM. Låtnavnet er det samme, men på streamingtjenester på nett blir det oppgitt at låtskriver er Twaang. Stim hadde registrert låten «Deliverance» i det norske rettighetsregisteret TONO allerede i 2005.

Fikk rettigheter fra New York

TV 2 har vært i kontakt med personen som registrerte «Deliverance» i 2009. Han hevder Twaang ikke er et artistnavn, men navnet på hans tidligere plateselskap. Han sier han fikk rettighetene til å bruke dette og flere andre lydspor fra ukjente artister på en samle-CD av en person i New York.

TV 2 har fått en epost-adresse som angivelig skal være til personen i New York som ga videre rettighetene til «Deliverance». Det har ikke lyktes å komme i kontakt med noen via denne e-post-adressen.

Warner Bros. Television, som har produsert Gotham, sier de har klarert rettighetene med et musikklisensselskap i Chicago. Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt verken med Warner Bros. eller lisensselskapet.

GOTHAM: Det var i denne populære TV-serien låten til Stavanger-bandet plutselig dukket opp.
GOTHAM: Det var i denne populære TV-serien låten til Stavanger-bandet plutselig dukket opp.

– Vemodig

– Det viktigste for oss er å få kontakt med de i USA, og få stoppet pengeutbetalingene slik at han som har stjålet verket, ikke tjener penger på det, sier bandets advokat Svein Kjetil Svendsen til TV 2.

– Det er vemodig at det var på denne måten en skulle eksponere musikken sin til et større publikum, og at man skal måtte ha inn juridisk bistand for å bli kreditert for sin egen låt, sier Mark Haveland.