EBOLAVIRUS: En helsearbeider forbereder prøver fra noen som kan ha dødd av ebola. Foto: REUTERS/Christopher Black/WHO/
EBOLAVIRUS: En helsearbeider forbereder prøver fra noen som kan ha dødd av ebola. Foto: REUTERS/Christopher Black/WHO/

Norsk kvinne ble ebola-smittet i pasientmottaket:
– Jeg er ikke overrasket

Leger Uten Grenser tror de vet hvor den norske kvinnen og tre andre ble smittet av ebola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom andre og fjerde oktober ble en kvinnelig norsk helsearbeider og tre andre ansatte ved Leger Uten Grensers ebolaklinikk i Sierra Leone diagnostisert med ebola.

Den norske kvinnen ble deretter hasteevakuert til Norge. Tirsdag 7. oktober landet hun på Oslo lufthavn. Deretter ble hun innlagt på infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus. 

Leger Uten Grenser mener nå å ha  funnet ut hvor den norske kvinnen og tre andre ansatte ble smittet av ebola.

Smitten skjedde sannsynligvis i området der pasienter blir mottatt og prioritert.

– En krevende arbeidssituasjon

Generalsekretær i Leger Uten Grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn, er ikke overrasket over funnene. 

– Jeg er ikke overrasket fordi vi vet at det å jobbe i pasientmottaket til tider har vært en uoversiktlig situasjon. Det er der pasienter kommer inn, og der man gjennomfører samtaler og prøver å finne ut om vedkommende skal legges inn. Vi har hatt fokus på at pasientmottaket er en krevende arbeidssituasjon, sier generalsekretæren til TV 2.

– Kunne dette vært forhindret? 

– Det er det veldig vanskelig å si noe klart om, i og med at vi i denne undersøkelsen ikke har funnet noe kjent avvik. Det vil si om det har vært rift, eller at noen har brutt prosedyrene eller retningslinjene når det gjelder kroppskontakt eller nærhet til pasientene. Derfor har jeg ingen grunn til å si at dette kunne vært forhindret, fortsetter Kaltenborn.

Jobbet sammen

Alle de fire ansatte jobbet sammen i dette området den 25. og 26. september. 

Den norske feltarbeideren og en lokalt ansatt er fortsatt under behandling. De to andre lokalt ansatte er døde. 

Helt siden hun kom til Norge har kvinnen i 30-årene ligget til behandling på isolat. Mandag denne uken opplyste sykehuset at tilstanden til kvinnen er stabil. 

– Tilstanden til kvinnen er stabil med tegn til bedring, sa avdelingsleder for infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale på pressekonferansen.

Innfører nye tiltak

Funnene fra etterforskningen til Leger Uten Grenser har ført til at standardprosedyrene ved mottaksområdet er blitt styrket.

Organisasjonen har tatt i bruk sikrere beskyttelsesutstyr som masker, hansker, vernerbriller, drakt og forkle. 

– Vi ser at rutinene ved pasientmottaket har fungert lenge, men vi ser også at mottakssituasjonen har vært uoversiktlig. Vi har hele veien måtte vurdere og revurdere prosedyrene våre. Ingen har tidligere hatt erfaring med et så stort ebolautbrudd, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

I tillegg er det nå enda strengere oppsyn med klorinering, rensing og desinfisering.

Disse styrkede prosedyrene blir nå implementert ved alle Leger Uten Grensers ebola-klinikker i Sierra Leone, Guinea og Liberia. I tillegg vil ebola-klinikkene bli besøkt og inspisert av smittevernseksperter minimum hver fjerde uke, skriver organisasjonen i en pressemelding.