AVVENTER: Vita-butikken på Torgallmenningen i Bergen er en av kjedens nesten 200 butikker i landet. Nå vurderer de å droppe planene om 100 nye butikker på grunn av regjeringens forslag til nye tollregler. Foto: Svein Erik Giskegjerde / TV 2
AVVENTER: Vita-butikken på Torgallmenningen i Bergen er en av kjedens nesten 200 butikker i landet. Nå vurderer de å droppe planene om 100 nye butikker på grunn av regjeringens forslag til nye tollregler. Foto: Svein Erik Giskegjerde / TV 2

Velvære-kjede knallhardt ut mot momsfritak:

Vita vurderer å droppe 100 nye butikker i Norge

– Det sier seg selv at dette ikke er rettferdig for de titusenvis av norske bedrifter som ønsker å drive virksomhet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag slipper norske forbrukere å betale moms på alle varer fra utlandet som koster under 200 kroner, men om regjeringen får det som den vil, vil grensen økes til 500 kroner.

– Vi tror forbrukerne isolert sett har veldig godt av at tollgrensen heves. Forbrukerne får flere varer til lavere pris, sa fagdirektør for finansseksjonen i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen, til TV 2 da statsbudsjettet ble lagt frem 8. oktober.

– Ikke rettferdig

En rekke store norske detaljhandel-kjeder tar derimot ikke i mot de nye tolllreglene med glede. Hovedorganisasjonen Virke mener at så mange som 10.000 arbeidsplasser i Norge kan forsvinne, på grunn av konkurransen fra utlandet.

Virke mener momsfritaket heller burde fjernes helt for å sørge for like konkurransevilkår mellom norske og utenlandske forhandlere.

– Det sier seg selv at dette ikke er rettferdig for de titusenvis av norske bedrifter som ønsker å drive virksomhet i Norge, og som gjennom sin drift betaler skatt til Norge og bidrar til å skape norske arbeidsplasser, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, til eget nettsted fredag.

Avventer oppstart av 100 butikker 

Skjønnhet- og velværekjeden VITA, som åpner mer enn 40 butikker i Norge i år, tror det utvidede momsfritaket vil få store konsekvenser for norske bedrifter med hovedvekten av varene innenfor 500-kroners-grensen.

– Det er ganske absurd at eBay og Amazon med dette blir subsidiert av den norske stat. Det er et stort paradoks, sier Roar Arnstad, konsernsjef i VITA, til TV 2.

Han mener en samlet bransje mener regjeringen har gjort en total feilberegning som vil føre til en ekstrem konkurransevridning.

– Vi setter våre planer om å starte 100 nye butikker i Norge på hold nå og må bare se an investeringene våre til det kommer en beslutning. Alle aktører jobber intenst med å forberede seg på å etablere netthandel fra utlandet, sier Arnstad.

De aller fleste store norske detaljhandelselskaper driver egne nettbutikker fra Norge - men den tiden kan være over for mange, om budsjettplanene går gjennom i Stortinget.

– Vi er veldig usikre på hvordan reglene vil ramme oss, men vi ser også på mulighetene for å etablere oss utenlands, med både lager og nettbutikk, forteller Arnstad.

Solberg ikke bekymret

Statsminister Erna Solberg har tidligere uttalt til TV 2 at hun ikke frykter at forslaget om utvidet momsfritak vil være en krise for norsk næringsliv.

– Dette er noe alle de fire borgerlige partiene lovet før valget. Jeg mener at når man øker grensen til 500 kroner, så er ikke det dramatisk for norsk næringsliv eller norsk detaljhandel. Med de portoutgiftene og kostnadene med den type import, så utgjør ikke det den store forskjellen, sier Erna Solberg til TV 2.

Solberg sier det ikke er hensynet til arbeidsplasser i utlandet som ligger bak forslaget. Hun mener det vil resultere i en forenkling for norske innbyggere. 

– Det er av hensyn til alle de menneskene som kjøper ting man kanskje ikke engang får i Norge, fra utlandet. Nå får de en mulighet til å gjøre det, uten at det koster alt for mye.

Statsministeren kaller forslaget en moderat økning, og mener de har tatt høyde for de konsekvensene en regelendring vil ha for norsk næringsliv.