Prinsesse Märtha: – Jeg ble kalt for «tommaten»

I en ny bok som kommer ut fredag forteller prinsesse Märtha Louise om den krevende veien fra usikker tenåring og frem til i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har i perioder vært veldig krevende, for å si det mildt. 

Fredag kom prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng med ny bok – en selvhjelpsbok «om å være tro mot seg selv». Prinsessen forteller blant annet om hvor tøft det var å hele tiden bli forfulgt av pressen da hun var ung.

LANSERES FREDAG: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har skrevet boken «Stemmen eller støyen».
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
LANSERES FREDAG: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har skrevet boken «Stemmen eller støyen». Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Nå er det jo ikke så ille som da jeg var i tenårene. Det har vært en veldig krevende prosess i perioder, men det er jo som med alt annet, man lærer noe av det også, sier Märtha til TV 2.

Rødmedamer

I boken kommer det også frem at de begge to slet mye med rødming. Prinsessen fikk et lite populært kallenavn på videregående skole.

– De kalte meg tommaten med to m'er, forteller prinsessen fredag morgen som gjest på God morgen Norge.

– Jeg kjenner jeg rødmer bare jeg snakker om det, ler prinsessen og vifter luft i ansiktet.

– Tør å være meg 

Med ulike verktøy og selvrealisering er prinsessen i dag mye mer selvsikker og langt unna kallenavn som tommaten.

– Det er det som har hjulpet meg så jeg tør å være meg nå. Jeg var en som var livredd for å si det jeg egentlig mente og ikke hadde egne meninger. Alt var så regissert. Jeg var veldig synlig uten at jeg var synlig i det hele tatt, sier Märtha.

– Det å få byttet om på dette, at det er jeg som er synlig, har vært en stor prosess, fortsetter prinsessen. 

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at dette er en helt vanlig selvhjelpsbok, men at det som gjør den annerledes er at det er prinsessen som har skrevet den.

– Jeg synes hun tar denne offerrollen, og overdriver alltid litt det hun har blitt utsatt for og kaller det mobbing. Det er nok riktig at hun i perioder ble fotfulgt. Om det er så mye som hun skriver om her, vet jeg ikke, sier Totland til TV 2. 

Prinsesserollen

I boken minner de to forfatterne om at man skal lytte til seg selv istedenfor all støyen som er der ute, og alle stemmene som sier at du ikke er bra nok i ditt eget hode. 

Märtha sier har funnet seg selv, men veksle fortsatt noe schizofrent mellom sine to ulike roller – som privat - og offentlig person. Det er Totland skeptisk til.

– Hun er ofte utilgjengelig for pressen, men i denne sammenheng hvor hun selger noe stiller hun opp. Dette er jo vanlig, men prinsessen er ikke som alle. Hun er imidlertid som alle når det passer henne og prinsesse når det passer henne, sier Totland.

Livet og rollen som prinsesse, er også noe  Märtha kommer inn på i boken.

– Jeg er del av den familien. Kongen og Dronningen er min pappa og mamma, og det må jeg forholde meg til, sier Märtha til TV 2.