PRIVATETTERFORSKER: Thomas Mathiesen arbeider som privatetterforsker. Nå vil han snoke i skattelistene for deg. FOTO: Etterforsker1 AS (c)
PRIVATETTERFORSKER: Thomas Mathiesen arbeider som privatetterforsker. Nå vil han snoke i skattelistene for deg. FOTO: Etterforsker1 AS (c)

Han skattesnoker naboen din – mot betaling 

Privatetterforsker vil at du skal kunne søke anonymt i skattelistene også i år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du snoker i skattelistene, vil den du snoker på bli varslet. Derfor er det mange som ikke lenger tør å søke opp naboen i skattelistene.

Privatetterforsker Thomas Mathiesen har tatt saken i egne henger. For 250 kroner søker han for deg. 

– Vi gjør søk i databaser for våre klienter. Dette er en utvidelse av det vi gjør til vanlig. Vi undersøker skattelistene nå og da, sier etterforskeren til TV 2.

Han mener folk må få være anonyme når de søker i listene. 

– Det er for å ha en rett til å være anonym, og vi setter litt spørsmålstegn med skattelistene generelt, om de skal de være åpne eller ikke. Den løsningen de (regjeringen, journ.anm) har valgt nå, er litt halvveis.

Få bestillinger

Det var Sandefjords Blad som først omtalte saken. Til avisen sa etterforskeren at han regnet med å klare 1000 skattesjekker per dag. 

Til nå er det bare noen få som har bestilt tjenesten.

Etterforskeren jobber sammen med flere andre privatetterforskere i Etterforsker 1. Han understreker at de skal klare å få unna pågangen som eventuelt kommer. 

– Det blir «tjo og hei» hvis vi må utføre 1000 sjekker, men vi har nok mannskap. Men vi kan ikke gjøre dette i mange uker. Vi håper ikke at hele Norge bestiller, men vi skal klare å ta unna det som kommer. 

Flere tilbyr anonyme søk

Saken har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Og det er flere andre som tilbyr seg å søke for deg.

Christina Hauge er en av dem som vil søke i listene for deg mot betaling. Hun har så langt ikke fått noen henvendelser. 

– Dette var en ide jeg kom på torsdag kveld, og jeg opprettet da en gratis nettside. Det startet som en spøk for å se om det er et marked for det. I og med at jeg ikke har fått noen henvendelser enda, ser det ikke ut til å være det, sier Hauge til TV 2. 

Hun mener regjeringen må ha sett at dette kunne bli en mulighet, før de innførte regelen om at folk får vite hvem som har søkt de opp. 

– Alle kan jo få en kompis eller bekjent til å sjekke for dem, slik systemet er i dag.

Tror få vil betale

Skattebetalerforeningen tror loggføringen av søk i skattelistene vil føre til at en stor del av «snokingen» blir borte. Fagsjef Rolf Lothe tror at få er villige til å betale for å gjøre dette anonymt. 

– Jeg tror de færreste er villige til å betale 250 kroner for den type opplysninger hvis man ikke har spesielt behov for det. Vi tror ikke myndighetene hadde sett for seg at man kunne tjene penger på denne typen offentlig informasjon. Vi tviler på at han vil få den helt store responsen, sier Lothe.

I Skatteetaten viser de til Datatilsynet. 

– Vi registrerer at noen tilbyr å søke på vegne av andre mot betaling. Slik behandling av personopplysninger er underlagt personopplysningsloven som disse tilbyderne må følge. Det er Datatilsynet som forvalter personopplysningsloven, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter til TV 2.