Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Tesla: Nå er det prisras i bruktmarkedet

Viktig nyhet snudde alt på hodet.

For bare to uker siden var det rene Klondike-stemningen for de som skulle selge Tesla Model S på bruktmarkedet. Prisene lå stort sett over det bilene kostet nye, og mange hadde et svært så pent regnestykke å se tilbake på når bilen skiftet eier.

Men så, fredag 9. oktober, kom nyheten: Elon Musk kunne fortelle at den populære elbilen skulle få firehjulstrekk. Dessuten er pristillegget for dette, og nytt utstyr, på høyst overkommelige 25.000 kroner på de viktigste modellene.

Den nye modellen får tillegsbetegnelsen D, som står for dual drive og indikerer firehjulstrekk.

Og på et øyeblikk ble dermed hele markedet snudd på hodet. Nå er det Model S med 4x4 "alle" vi ha.

Les også: Slik lanserte Tesla seg i Norge

- Stor interesse

I Norge, med vårt klima og kuperte terreng, er det nemlig flere og flere som vil ha firehjulstrekk på bilen sin.

Teslas informasjonssjef i Skandinavia, Esben Pedersen, bekrefter også for broom.no at interessen er stor.

- Vi merker at eksisterende kunder som er fornøyd med sin Model S, gjerne vil oppgradere. Men også at andre, som tidligere har sett bort fra elbil fordi de ikke har firehjulstrekk, nå plutselig er interessert.

Prisfall

Den store interessen for 4x4 har gitt klare utslag på bruktmarkedet. Tidligere var det billigere å kjøpe bil direkte fra Tesla, enn å finne en på bruktmarkedet. De som solgte bilen sin før nyheten om at D-en er på vei, kunne tjene titusenvis av kroner.

Men på bare noen dager økte antallet Teslaer på Finn.no fra rundt 60 til nærmere det tredobbelte. 

I skrivende stund kan du velge mellom 162 biler. Og prisene, som for en uke siden begynte på 499.000, starter nå på 467.223.

- Det er helt tydelig at mange nå vil bli kvitt gårsdagens nyhet, og skaffe seg den nye. Det gir utslag på bruktprisene på Model S med bakhjulstrekk, sier Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen som har fulgt Tesla og utviklingen rundt merket tett de siste årene.

Les også: Nå har de tidenes beste bil - OG er gjeldfrie

200.000 kroner billigere

Blant annet har nå de billigste Performance-modellene med bakhjulstrekk, de som har størst motor på 422 hk, og gjør 0-100 km/t på 4,4 sekunder, begynt å vippe under 600.000 kroner.

- Det er et tydelig tegn på at prisene virkelig faller raskt. Nå kan du faktisk få deg en bruktbil som ville kostet rundt 800.000 kroner å bestille ny fra Tesla i dag, sier Møller Johnsen.

Startprisen på Mode S på Teslas norske hjemmesider er på 461.000 kroner for 60-kWt, 523.000 kroner for 85 kWt og 607.800 kroner for Performance-modellen.

Tillegget for 4x4 og autopilot er altså 25.000 kroner på de to første alternativene – mens Performance-modellen øker med 92.000 kroner.

- Den aller råeste modellen er det nok mange som sikler på akkurat nå, tror Møller Johnsen.

- Var ikke misfornøyd med bilen

Han var selv en av de første i landet som bestilte seg en Model S. 

- Det er ingen tvil om at dette er en av bilene som var rystet markedet mest, helt siden T-Forden kom. I Norge har det jo gått alldeles av skaftet, men også i andre land leverer Tesla gode resultater, sier Møller Johnsen.

- Men du valgte å selge bilen din ganske raskt. Hvorfor det?

- Planen var egentlig aldri å ha den så lenge, men å ta del i hele opplevelsen, fra å vente i flere måneder, få bilen, teste den over tid på vinterføre og i hverdagen. Jeg var ikke misfornøyd med bilen. Men det er klart, den har sine negative sider, den som alle andre biler.

Les også: Neida, den er ikke perfekt

Blir lavere priser framover

For de som lurer på å kjøpe seg Model S brukt – har tiden aldri vært mer gunstig. Men Brooms redaksjonssjef spår at det kommer til å bli enda lavere priser framover.

- Ja, det er jeg sikker på. Og det kommer til å skje raskt. Det er jo mange tusen Model S-er der ute, og det er nok mange av eierne som akkurat nå sikler fælt på D-en. Det er jo ikke bare 4x4 som er nytt, men også dette autopilot-systemet, som i stor grad gjør bilen selvkjørende. Mangelen på blant annet dette utstyret er noe av det enkelte har vært kritiske til.

- Hva er ditt råd til Model S-eiere som vil ha 4x4 og nå vil selge bilen sin?

- Det er nok å selge fort, og heller gå ned i pris for å få til det. Jeg tror ikke det blir lettere å selge dem med tiden - tvert imot. Vi kan nok stå foran en situasjon der Model S uten firehjulstrekk vil falle mye i verdi framove, avslutter Møller Johnsen.

Les også: Denne krasjtesten har mange ventet på