Grafikk: Rune Kråkenes / TV 2 Sporten
Grafikk: Rune Kråkenes / TV 2 Sporten

Skadeekspert om Arsenal: – Det kan tyde på for stor belastning

Samtidig gir nye tall støtte til gammel teori om Arsenals vedvarende skadeproblemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trener Arsenal feil? Har de for ballbesittende spillestil?

Antallet teorier har vært nesten like mange som antallet skader for Arsenal i senere år – tilsynelatende uten at noen kommer nærmere en konklusjon.

– Problemet er måten de trener, men spesielt før sesongen, sa treningseksperten Raymond Verheijen tidligere i år.

Det var riktignok før «mirakelmannen» Shad Forsythe ble ansatt i sommer.

Professor Lars Engebretsen. Foto: olympiatoppen.no
Professor Lars Engebretsen. Foto: olympiatoppen.no

– Vi har flere skader enn andre fordi vi holder mer i ballen og dermed blir mer utsatt for taklinger, mente tidligere Arsenal-spiller Gilles Grimandi i 2011.

TV 2 har snakket med professor Lars Engebretsen ved Olympiatoppen, som også er co-leder for Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Han mener at mye av nøkkelen til en skadefri tropp ligger i en balansert belastning av spillerne, noe som blir stadig vanskeligere i moderne fotball.

Grafikk: Rune Kråkenes / TV 2 Sporten
Grafikk: Rune Kråkenes / TV 2 Sporten

– For stor total belastning

– Det man vet er at den totale belastningen er veldig stor i dagens fotball, med lite pauser og mange kamper. Det er god forskning på at hvis man spiller for mange kamper i forhold til trening og restitusjon, så øker skadefrekvensen, forklarer Engebretsen.

Utfordringen blir særlig stor med spillere fra andre kontinenter som ofte må reise langt på landslagsopphold.

– I Arsenals tilfelle kan man blant annet se at de har mange spillere fra flere verdensdeler. Disse er med på landslagene og får lite fri i løpet av en sesong. Mye av restitusjonen går også bort i å reise, fortsetter Engebretsen.

– Men hvordan har det seg at de konsekvent har mer skader enn konkurrentene?

– Kanskje rullerer Wenger for lite på laget? Over en hel sesong har det vist seg at lag med mye rullering har færre problemer enn de som kjører på med et fast mannskap.

Fotballskader er i endring

Skadeeksperten forklarer videre at fotballskader har gjennomgått en endring i senere år.

– Før så man mange kne-, hamstring- og ankelskader, men nå ser man langt flere belastningsskader på for eksempel akilles og knesener. Tidligere var 80 prosent akutte skader, men nå er fordelingen omtrent lik mellom det og belastningsskader.

Med total belastning sikter ikke bare Engebretsen til antall kamper. Forholdet mellom kamper og trening er av stor betydning.

– I senere år har det vært mye snakk om periodisering og fotballspesifikk trening. Hvor stor betydning tror du det har?

– Jeg tror det har mye å si. Helt klart. Milan, Inter og Juventus la mye vekt på trening som skulle være skadeforebyggende og fikk gode resultater. 

Engelske lag mer skadeutsatte

Før sesongen ble Shad Forsythe ansatt etter en lengre og svært positiv periode for det tyske landslaget. Mangelen på umiddelbare forbedringer kan ligge i nettopp dette - endringer.

– Når et lag bytter trener går skadene opp, ettersom kroppen er følsom for endring i belastningen. Ofte balanserer det seg etter hvert, men for en del trenere blir det aldri bedring. Og da handler det svært sjeldent om uflaks, sier Elfsborg-lege Matilda Lundblad til det svenske magasinet Focus - med støtte i en nylig utgitt UEFA-rapport. 

Arsenal er imidlertid ikke alene om å slite med skader. Særlig Manchester United har hatt en trøblete start på sesongen. Engelske lag er i det hele tatt mer skadeutsatte, forklarer Engebretsen.

– UEFA har statistikk som viser at engelske lag troner øverst på listen over antall skader. Mens de har blitt betydelig bedre på kosthold og trening, så er det fortsatt mye skader. Noe kan ligge i klimaet. Ettersom de ikke har kunstgress, kan man i vinterhalvåret oppleve dårlige gressmatter. Samtidig er det også betydelig høyere tempo og hardere taklinger i England enn andre land.

Arsenal takles mest - en mulig årsak?

– Mange har også pekt på at en stor andel av årets Arsenal-skader har vært støtskader. Vi så for eksempel Olivier Giroud bli skadet i ankelen da han blokkerte en ball. Kan disse forebygges?

– Det er veldig vanskelig å forebygge støtskader, men den hyppigste årsaken til slikt er at det faktisk har ligget noe der før og ballet på seg.

– Tidligere Arsenal-spiller Gilles Grimandi mente at Arsenal fikk mange skader på grunn av ballbesittende spillestil, som igjen betydde at de ble taklet oftere. Tror du det kan være noe i det?

– Det høres helt rimelig ut, ja.  

Det samme viser også statistikken. TV 2 har, via Opta, samlet inn tall på antall taklinger Arsenal utsettes for, og hvor mange frispark og gule kort motstanderne pådrar seg mot Arsenal. Kanskje har Grimandi et poeng?