Rognlien gir seg som idrettspresident

Børre Rognlien gir seg som president i Norges Idrettsforbund etter fire år i stillingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det røper 69-åringen i et intervju med Aftenposten.

Ifølge avisen ga Rognlien onsdag valgkomiteens leder Tove Paule og de andre styremedlemmene i NIF beskjeden om at han ikke tar gjenvalg i juni neste år.

Rognlien avviser at OL-nederlaget er hovedårsaken til at han gir seg som president i Idrettsforbundet. 

Mottok trusler
Men truslene han mottok i sin stilling ble en for stor belastning for ham og resten av familien.

– Én av truslene er anmeldt til politiet. Jeg hadde bestemt meg før dette at jeg skulle takke nei til valgkomiteen, men OL-saken gjorde meg sikrere i beslutningen, sier han til Aftenposten.

Overfor TV 2 Sporten utdyper Rognlien hvorfor han gir seg som president i Idrettsforbundet.

– For å være ærlig, så tenkte jeg allerede da jeg ble overtalt til å stille i 2011 at jeg ville gi meg etter fireårsperioden. Nå har jeg rundet 50 år sammenhengende som tillitsvalgt i idretten, poengterer han.

– OL-kampen var krevende
Veteranen innrømmer at kampen om å få OL til Oslo tæret på kreftene.

– Det er klart at det har vært krevende, ikke minst fordi vi fikk et resultat vi ikke hadde håpet på. Dessuten så har enkelte angrepet person, og ikke sak, og det er ubehagelig og fair play. Da ble det enda lettere å si at jeg har gjort mitt, sier han.

– Har du opplevd hets?

– Ja, men ikke fra så veldig mange. Det har vært hets og trusler, men aller mest har det blitt vrengt og vridd på mye av det jeg har sagt, og da blir det dobbelt så vanskelig å dementere, svarer han.

Han har ingen planer om å trekke seg ut fra idretten for fullt.

– Idrett er viktig og moro og en livsstil. Jeg har også barnebarn som er aktive innen idretten og jeg har overhodet ikke tenkt å lukke døren. Vi får se hva som kommer, sier han til TV 2 Sporten.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad synes ikke det er oppsiktsvekkende at Rognlien gir seg som idrettspresident ved idrettstinget i juni neste år.

– Ikke unaturlig
– Jeg synes kanskje det er overraskende, men ikke unaturlig. Det har blåst hardt rundt ham i forbindelse med Oslo 2022, og jeg skjønner at han er sliten. Men den prosessen rundt OL var ikke god, poengterer Kaggestad overfor TV 2 Sporten.

–  For idretten så tror jeg derfor det er bra at det kommer inn en ny leder neste år, fortsetter han.

Kaggestad har allerede noen kandidater i tankene.

– Tom Tvedt, den tidligere håndballspilleren, vet jeg at har ambisjoner som idrettspresident. Men det er sikkert mange andre gode kandidater også som kommer til å melde seg. Jeg venter i spenning og ser frem til å se hvem det blir, konstaterer han.

– Tøffere enn forventet
Rognlien innrømmer at han selv har aktuelle kandidater som etterfølgere.

– Ja, du skal ikke se bort i fra at jeg har det. Men jeg vil vente med å si noe om det før jeg har snakket med idretten selv, sier den avtroppende idrettspresidenten.

Når Rognlien gir seg på idrettstinget i Trondheim i juni neste år, har han hatt verv på nær sagt alle nivåer i norsk idrett i 51 år.

Skipresident Erik Røste og fotballpresident Yngve Hallén takker begge Børre Rognlien for det han har gjort for norsk idrett.

Hylles av Røste og Hallen
Røste mener at Rognlien har oppnådd mer enn de fleste i sin periode som Norges idrettspresident.

– Få kan vise til en tilsvarende «skryteliste» over saker idrettsstyret har fått gjennomslag for, som det som er oppnådd i den siste tingperioden under Børres ledelse, sier han til skiforbundet.no.

– Det aller viktigste er at tippenøkkelen er endret, slik at hele 64 prosent av overskuddet til Norsk Tipping kommer idretten til gode. Like viktig er innføringen av en momskompensasjonsordning for norsk idrett, som bare i 2015 vil bety rundt 460 millioner kroner.

Hallén snakker også varmt om Rognliens bidrag.

– Fotballen vil takke Børre Rognlien for hans innsats for norsk idrett. Som visepresident i NIF var han viktig i arbeidet med å etablere momsrefusjon for varer og tjenester i idretten. Denne jobben fullførte han som idrettspresident, der han var delaktig i å få endret tippenøkkelen som vil sikre fortsatt anleggsutvikling i norsk fotball og resten av idretten, sier han til fotball.no.