Familier over hele Norge tente lys for sine døde barn

Den internasjonale minnedagen for barn som dør tidlig i livet, ble markert med levende lys over hele landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av dem er Hege Sundquist Stuen. Det er fem og et halvt år siden hun mistet sin datter Tindra. 

– Alle trodde fødselen gikk helt fint. De sa gratulerer med en datter. Men så tok de henne ut av rommet. Hun pustet ikke. Da skjønte vi at noe var fryktelig galt. Hun døde av streptokokkinfeksjon, sier Sundquist Stuen.

MINNES: På gravkorset til dødfødte Tindra står bare én dato. Foto: TV 2
MINNES: På gravkorset til dødfødte Tindra står bare én dato. Foto: TV 2

220 dødfødte hver år

Sammen med datteren Tyra (9) og sønnen Trym (11) tente hun onsdag kveld et lys for datteren. 15. oktober er den internasjonale minnedagen for barn som dør tidlig i livet.

– Det er viktig å markere denne dagen. Det dør over 220 barn i dødfødsel i Norge hvert år. Hver eneste av dem er et barn for mye. Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvorfor disse barna dør. Det trengs mer forskning for å gi svar og slik at vi kan vite hvordan vi kan forebygge disse dødsfallene, sier Hege Sundquist Stuen.

Levende lys over hele landet

Derfor markerer i år foreldre over hele landet denne minnedagen ved å tenne lys for barna som døde for tidlig. Dagen har vært markert i USA, Australia og i våre naboland i mange år. Men det er første gang at dette organiseres på denne måten i Norge.

Det er foreningen Landsforeningen uventet barnedød som står bak mange av arrangementene. En organisasjon også Sundquist Stuen har engasjert seg i.

PÅ FØDESTUEN: Dette fotografiet viser hvordan familien tok farvel med den nyfødte jenta for fem og et halvt år siden. Foto: TV 2
PÅ FØDESTUEN: Dette fotografiet viser hvordan familien tok farvel med den nyfødte jenta for fem og et halvt år siden. Foto: TV 2

– Alle foreldres store mareritt

Moren forsøker jeg å tenke positivt og bruke erfaringen til å hjelpe andre.

– Det er alle foreldres store mareritt. Når det skjer tror du der og da at du ikke skal klare det. Men du gjør det med tid. Nå forsøker jeg å tenke positivt og bruke erfaringen til å hjelpe andre. Tindra betyr å skinne, nå bruker jeg henne som min ledestjerne, sier Hege.

Heges sønn Trym husker godt smerten det var da han fikk beskjeden om at lillesøsteren han gledet seg til å få var død.

– Det er fortsatt vondt å tenke på. Men det er lettere nå. Det er i alle fall fint at vi har en dag hvor vi kan minnes de som egentlig burde leve men som ikke gjør det, sier Trym.