STORMET MATTA: Her stormer Ivan Bogdanov gressmatta under tirsdagens skandalekamp mellom Serbia og Albania i Beograd. Foto: AP
STORMET MATTA: Her stormer Ivan Bogdanov gressmatta under tirsdagens skandalekamp mellom Serbia og Albania i Beograd. Foto: AP

«Beistet fra Genoa» ledet an i skandalekampen i Beograd

Den beryktede serbiske ultranasjonalisten Ivan Bogdanov stormet banen under tumultene i Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det europeiske fotballforbundet UEFA har opprettet disiplinærsak mot både Serbia og Albania etter skandalekampen på Partizan stadion i Beograd tirsdag kveld.

Det brøt ut kaos fem minutter før pause da en drone med et albansk flagg fløy over banen.

Flagget viste «Stor-Albania» inkludert Kosovo og deler av Makedonia samt portrettet av to helter fra Albanias uavhengighetskrig mot det osmanske riket.

Albanerne har aldri glemt at landet deres ble halvert på en konferanse i London i 1913.

Rasende serbere stormet banen etter at flagget dukket opp, og det endte med at kampen ble stoppet og det albanske laget med nød og neppe klarte å komme seg i garderoben.

GENOA: Her blir Ivan Bogdanov arrestert etter kampen i Italia i 2010. Foto: AP
GENOA: Her blir Ivan Bogdanov arrestert etter kampen i Italia i 2010. Foto: AP
PROVOKASJON: Flagget av «Stor-Albania» utløste raseri blant serberne. Foto: AFP
PROVOKASJON: Flagget av «Stor-Albania» utløste raseri blant serberne. Foto: AFP

«Beistet fra Genoa»

En av serberne som ledet an angrepene mot de albanske spillerne på matta var Ivan Bogdanov, kjent som «Beistet fra Genoa» fordi han ledet an under tumultene under en kamp mellom Italia og Serbia i Genoa i 2010.

Den gang ble kampen stoppet etter kun seks minutter på grunn av serbiske hooligans som kastet fyrverkeri og røykbomber inn på banen samtidig som de skapte tumulter på tribunen.

Boganov og 17 andre hooligans ble utpekt som lederne for opptøyene og alle ble pågrepet i en buss. Sammen med tre andre ble Bogdanov dømt til fengselsstraff i 2011.

Arkans kronprins

Ultranasjonalististen Bogdanov er en del av de beryktede Ultra Boys, den harde kjerne av fansen til Røde Stjerne Beograd. Han er også en del av Movement 1389, en høyreekstrem nasjonalistgruppe som har vært involvert i opptøyer mot kosovoalbanere.

Bogdanov blir også beskrevet som Arkans kronprins fordi han identifiserer seg ideologisk med den avdøde Arkan, hvis egentlige navn var Zeljko Raznatovic.

Arkan ble myrdet i Beograd i 2000 og var en av de mest voldelige paramilitære lederne i Beograd og Serbia på 90-tallet.

Provosert av Kosovo

Serberne på tribunen under tirsdagens kamp tok full tenning av det flygende flagget fordi de anser Kosovo som fødested for serbisk kultur.

Årstallet 1389 spiller på at det var da serberne tapte krigen mot osmanerne i Kosovo, noe som sees på som begynnelsen på slutten for Stor-Serbia.

Blant spillerne var imidlertid stemningen en helt annen etter at kampen ble avbrutt.

Kaptein på Albania, Lorik Cana, takker sin serbiske kollega, Branislav Ivanovic, for at de hjalp til å beskytte de albanske spillerne under tumultene.

– Vi beklager at fotball ble sekundært her. Det viktigste for oss er at vi sto ved albanernes lag og støttet dem, sa Ivanovic etter at kampen ble avlyst.

Spille for tomme tribuner

I tillegg til bøter må Serbia trolig belage seg på å spille flere av de resterende EM-kvalifiseringskampene for tomme tribuner. Også Albania kan vente seg reaksjoner fra UEFA.

Serbias neste motstander hjemme i EM-kvalifiseringen er Danmark.