Frankrike innfører ebola-kontroll på flyplasser 

Meldingen kommer dagen før EUs helseministre samles i Brussel for å drøfte tiltak mot ebola. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannia ble i forrige uke det første europeiske landet som innførte ebola-kontroller på flyplasser. Reisende til Gatwick og Heathrow i London fra Liberia, Sierra Leone og Guinea undersøkes. Passasjerer med Eurostar-toget vil også bli holdt under oppsikt.

I forrige uke kom meldingen om at USA innfører strengere kontroll med reisende fra Liberia, Guinea og Sierra Leone. Den ekstra kontrollen er tatt i bruk ved fem flyplasser.

Se vårt livesenter for siste nytt om ebola!

Ebola-syk kvinne reiste med fly

Samtidig ble det onsdag kveld kjent at en ebola-syk kvinne reiste med fly sammen med 132 ubeskyttede passasjerer dagen før hun oppdaget symptomer. Amerikanske helsemyndigheter ber nå alle 132 flypassasjerer som reiste med samme fly om å ringe et nødnummer.

Den amerikanske sykepleieren som tirsdag ble bekreftet syk med ebola tok dagen før fly fra Cleveland til Dallas.

Amerikanske helsemyndigheter ber nå alle passasjerer som var på flight 1143 fra Cleveland til Dallas om å ringe en medisinsk nødtelefon. 

Sykepleieren er den andre helsearbeideren i Texas som er smittet med ebola etter å ha behandlet Thomas Eric Duncan ved Texas Health Presbyterian Hospital. Duncan var den første pasienten som ble diagnostisert med ebola i USA. Han døde forrige uke på sykehus.

Meldte fra om feber

Den kvinnelige sykepleieren ble umiddelbart satt i isolasjon etter at hun rapporterte om feber tirsdag. 

– Hun er intervjuet, slik at man raskest mulig kan identifisere og kontakte andre som muligens er utsatt for smitte. Disse personene vil overvåkes, sier amerikanske helsemyndigheter i en uttalelse, ifølge Reuters.

SYKEPLEIER: Nina Pham var den første sykepleieren i USA som ble smittet med ebola etter å ha behandlet Thomas Eric Duncan. Foto: AP/tcu360.com
SYKEPLEIER: Nina Pham var den første sykepleieren i USA som ble smittet med ebola etter å ha behandlet Thomas Eric Duncan. Foto: AP/tcu360.com

Ebola smitter først når en person har fått symptomer på sykdommen, men helsemyndighetene tar ingen sjanser. Årsaken er at det gikk såpass kort tid mellom flyturen og tidspunktet da kvinnen fikk feber.

Symptomene  er sterk hodepine, høy feber, slapphet, muskelsmerter, halsonde etterfulgt av oppkast, diaré, utslett. Etter 5-7 dager oppstår indre og ytre blødninger.

Ebolaviruset smitter mellom mennesker ved direkte kontakt med blod og sekreter.

Varsler naboer og venner

Den siste smittede sykepleieren i USA er identifisert som Vinston Amber (29). Hun bor alene i et leilighetskompleks og har ingen kjæledyr.

Helsemyndighetene har desinfisert området hvor kvinnen bor, og har varslet naboer og venner. Noen av dem ble vekket av tekstmeldinger fra boligeier med beskjed om at en av naboene var smittet av ebola. Andre fikk vite det via lapper som ble stukket under dørmattene.

Leter etter årsak

Sykepleieren Nina Pham var den første sykepleieren i USA som ble smittet av ebola etter å ha behandlet Duncan. Pham ble syk fredag forrige uke. Ifølge sykehuset skal tilstanden hennes være stabil. 

Sykehuset jobber iherdig for å finne årsaken til at Pham ble smittet. Hun brukte beskyttelsesdrakt og verneutstyr under behandlingen av Duncan, men ble likevel smittet.

Leder for Senter for sykdomskontroll og smittevern, Tom Frieden uttalte kort tid etter Pham ble smittet at det må ha skjedd et brudd i sikkerhetsrutinene.

Obama avlyser reise

USAs president Barack Obama har i siste liten avlyst en reise til New Jersey og innkaller i stedet til møte om ebola.

– Senere i ettermiddag vil presidenten holde et møte i Det hvite hus for teamet som skal samordne regjeringens respons på ebola-utbruddet, sa talsmann Josh Earnest onsdag.

Møtet bærer bud om at bekymringen for ebola øker i Det hvite hus etter at enda en sykepleier testet positivt for viruset i Dallas i Texas.