GROUNDHOPPER: Ray Tørnkvist har besøkt arenaer i ti land. Foto: TV 2
GROUNDHOPPER: Ray Tørnkvist har besøkt arenaer i ti land. Foto: TV 2

Ray Tørnkvist er Norges ukjente Europa-mester

– Det har kostet meg nesten fire millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DIREKTE PÅ TV 2 SUMO OG TV 2 PREMIUM KL 20.45: Se Rotherham - Leeds

Oslo (TV 2 Sporten): Ray Tørnkvist husker godt da både Skeid og Vålerenga spilte sine hjemmekamper på Voldsløkka Stadio. Den nedslitte fotballbanen er i dag kun arena for gode minner.

– Det var her det begynte. Det er nostalgi. Jeg håper at man en dag kan begynne å spille god fotball her igjen. Skeid på toppnivå, kanskje, sier Manglerud-fødte Tørnkvist til TV 2.

– Men måltavla der er jo nesten ny. Det er ikke lenge siden det var en gamme alkoholiker som måtte klatre opp med stige og skifte ut et ark hver gang noen scora, minnes 52-åringen.

10 forskjellige land
Fra de enkle kårene på Sagene i Oslo, har nordmannen tatt turen ut i hele Europa for å se fotball.

– Det har blitt 1200 fotballarenaer i 10 forskjellige land de siste 35 årene.

Tørnkvist er en så kaldt «ground hopper» og er den personen i Europa som har besøkt flest arenaer. Deltakerne operer under strenger krav, og en bane regnes kun som besøkt dersom den tilhører en klubb som spiller innenfor en viss divisjoner i den perioden klubben befinner seg der. I Norge finnes det cirka 300 «ground hoppers».

– Jeg har vært på alle banene til alle lagene i Englands fem øverste divisjoner, og de fire øverste i Skottland. I Tyskland har jeg vært på 181 baner og 216 kamper.

Hobbyen har selvfølgelig kostet penger.

– Vi snakker tre til fire mill. kroner
– Den tar vel 70 til 80 prosent av inntektene minde. Vi snakker fire tre til fire millioner kroner, forteller Tørnkvist.

Han kjører gjerne flere hundre kilometer for å se et lag i svensk andredivisjon.

– En hver tur har sitt høydepunkt. Å gå på fotballkamp kan være en stor opplevelse uansett hvor det er og hvem det er. Om det er Skeid-Moss, som jeg så på lørdag, landskamp eller Premier League-kamp. Alle lagene vil det samme. Alle fotballkamper er kultur, mener den ivrige tilskueren.

Leeds er favoritten
Det er imidlertid ingen tvil om hvilket lag han aller helst drar for å se.

– Leeds har alltid vært favorittlaget mitt. Jeg prøver å dra for å se dem spille én gang i måneden. Jeg har vært der så mye at jeg har fått et fast rom på et hotell, og der står også en koffert med alt jeg trenger av klær og drakter, forteller Tørnkvist.

Han nekter å gi opp troen på at klubben én dag kommer tilbake opp i toppen av engelsk fotball, der de før var en selvfølge.

– Det har vært en vond tid, men jeg tror Leeds-supportere har fått et bedre samhold. Om noen sesonger er vi nok tilbake i toppligaen igjen. Jeg ser for meg en ny storhetstid, sier Tørnkvist, mens hans speder utover den ujevne gressmatta på Voldsløkka.