Tony (21) gikk fra å være «naver» til fast jobb

Den blåblå regjeringen tredobler nå støtten til Pøbelprosjektet for å hjelpe flere tilbake til arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tony Yathavan Srikanthan (21) kom alene fra Sri Lanka til Norge som 12-åring. Livet i et nytt land fikk en tøff begynnelse.

For ett år siden ble han med i Pøbelprosjektet, og det endret livet hans.

– De har hjulpet meg med det jeg trenger av motivasjon og praksisplass. Nå har jeg fast jobb, og drømmen er å bli butikksjef, sier han.

Bak Pøbelprosjektet står gründer Eddie Eidsvåg. Han har drevet et privat selskap med støtte fra Kronprinsparets Fond. De har siden oppstarten hjulpet 1600 arbeidsløse i prosjektet. Over halvparten er i jobb etter et seks uker langt kurs.

– Dette gleder, og er svært gode resultater, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

Regjeringen tredoblet støtten

Regjeringen har nå tredoblet støtten til private og frivillige aktører som jobber for å fange opp unge som er i risikogruppen for å bli langvarig arbeidsledige og uføre.

Pøbelprosjektet har fått 1,5 millioner kroner.

Dette er gode nyheter for Eddie Eidsvåg, som må avvise mange ungdommer på grunn av mangel på ressurser.

– Det er vanskelig å si nei. Særlig når vi vet at vi sparer samfunnet for 10,9 millioner kroner ved å få én ungdom ut i jobb, mens det koster 45.000 kroner for en plass, sier Eidsvåg.

Ved utgangen av september 2014 var nesten 25.000 unge under 29 år registrert som helt arbeidsledige, viser tall fra NAV. Arbeidsministeren håper den økte støtten til de private aktørene vil bidra til å snu en trend med stadig flere unge arbeidsledige som må ty til NAV for å overleve.

– Dette er kjempeviktig og samfunnsøkonomisk lønnsomt. Prognosen mot 2025 er at vi har 200 000 ufaglærte nordmenn som vil ha problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Derfor er det svært viktig at vi har slike tiltak som Pøbelprosjektet, sier arbeidsminister Eriksson.