BRAKK NAKKEN OG BEKKENET: Legen på Sunnaas sykehus omtaler Pål Magnus' skade som noe av det mest omfattende han har sett. Her løper Pål Magnus i Homnekollen under et år etter ulykken. Foto: Privat
BRAKK NAKKEN OG BEKKENET: Legen på Sunnaas sykehus omtaler Pål Magnus' skade som noe av det mest omfattende han har sett. Her løper Pål Magnus i Homnekollen under et år etter ulykken. Foto: Privat

Pål Magnus (32) nær drept i skibakken – nå har han lagd film om veien tilbake

Leger omtaler fremgangen hans som et mirakel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det beste rådet fikk jeg av en lege på Sunnaas: det viktigste er kanskje ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det. Det er det jeg vil formidle til andre som er i en vanskelig situasjon, sier Pål Magnus Tømmervold (32) til TV 2.

20. mars 2013 var dagen som forandret livet hans. Mannen fra Oppdal er en meget erfaren skiløper. Denne dagen skulle han trene en gruppe barn i regi av Kjelsås IL i Wyllerløypa i Oslo.

Han tok en oppvarmingstur alene og skulle så kjøre en runde med barna. Han husker at han sto på toppen av bakken sammen med gruppa. Det neste han husker er at han fraktes i ambulanse til Sunnaas sykehus – en måned senere.

Kunne endt med døden

På vei ned bakken løsnet bindingen fra den ene skien på grunn av et usynlig tretthetsbrudd. I høy fart falt Pål Magnus stygt. Hjelmen sprakk, og han ble påført flere hjerneblødninger, to nakkebrudd og tre brudd i bekkenet.

På Ullevål ble han lagt i kunstig koma. Ingen visste om han kom til å våkne.

I KOMA: Lillesøster Tonje våker over Pål Magnus på Ullevål. Foto: Privat
I KOMA: Lillesøster Tonje våker over Pål Magnus på Ullevål. Foto: Privat

– Det var en veldig omfattende skade. Noe av det mest omfattende jeg har sett, faktisk, sier overlege Andreas Schillinger ved Sunnaas sykehus i filmen som Pål Magnus nå har laget om veien tilbake.

– Det kunne fort vært en glidning i nakken med litt dårlig håndtering. Pål Magnus kunne vært lam fra hodet og ned, i verste fall død fordi det var en ganske høy nakkeskade med mulighet for glidning og avklemming av ryggmargen, sier Schillinger.

Se filmen nederst i artikkelen.

Måtte lære å gå på nytt 

Etter fire og et halvt døgn våknet han fra koma. Han kommuniserte med familie og pleiere, men har ikke noe minne av dette i dag.

Livet var på topp da ulykken skjedde
Pål Magnus Tømmervold

Ifølge en dagbok pleierne på Ullevål førte, spurte han stadig om han kunne stå på ski igjen. Han dro også ut kateter og kanyler fordi han skulle se hockey.

– Jeg hadde billetter til hockey-VM og skulle til Stockholm den våren, ler Pål Magnus i dag.

SNØHETTA: I sommer nådde Pål Magnus et nytt mål da han gikk til toppen av Snøhetta. Foto: Privat
SNØHETTA: I sommer nådde Pål Magnus et nytt mål da han gikk til toppen av Snøhetta. Foto: Privat

Etter hvert ble han flyttet til Sunnaas sykehus for opptrening. Han måtte lære seg å sitte og å gå på nytt. Når han gikk på toalettet, sto en pleier vakt utenfor i tilfelle han mistet balansen og falt.

Men han satte seg mål og mistet dem aldri av syne. Han skulle tilbake i arbeidslivet, han skulle flytte hjem og han skulle dyrke friluftsliv.

Måtte se framover

Et vendepunkt kom da en lege spurte om han gikk med selvmordstanker.

FIKK SKI AV OL-MESTEREN: Pål Magnus og Aksel Lund Svindal gikk sammen på skigymnas i Oppdal. Foto: Privat
FIKK SKI AV OL-MESTEREN: Pål Magnus og Aksel Lund Svindal gikk sammen på skigymnas i Oppdal. Foto: Privat

– Jeg var langt nede, men jeg hadde jo ikke tenkt på det. Men da skjønte jeg hvor dårlig det sto til med meg. Jeg bestemte meg for at det som har skjedd, har skjedd og kan ikke forandres. Jeg måtte se fremover, sier Pål Magnus.

Takket være et enormt vinnerinstinkt og god fysikk kom fremskrittene fort. I slutten av juni 2013 ble han utskrevet fra Sunnaas. Han reiste hjem til foreldrene i Oppdal for å gå fjellturer.

Treningen ble jobben hans. Etter hvert klarte han å løpe igjen og spille fotball, viktige skritt på veien mot en milepæl: å stå på ski på ettårsdagen for ulykken.

På ski ett år etter

COMEBACK I ULYKKESBAKKEN: På dagen ett år etter ulykken sto Pål Magnus igjen på ski i Wyllerløypa. Foto: Privat
COMEBACK I ULYKKESBAKKEN: På dagen ett år etter ulykken sto Pål Magnus igjen på ski i Wyllerløypa. Foto: Privat

Pål Magnus' gamle kamerat Aksel Lund Svindal ga ham et par ski i gave. 20. mars 2014 sto han igjen på toppen av Wyllerløypa.

– Jeg hadde simulert turen i hodet mange ganger. Bakken i seg selv er jo ingen utfordring, men jeg var litt spent på bindingen. Men et sånt uhell skjer ikke igjen. Jeg var maks uheldig. Turen på ettårsdagen føltes som en utladning, sier Pål Magnus.

I sommer nådde han nok et mål da han satte foten på toppen av Snøhetta. Flere aviser omtalte historien hans da, og Pål Magnus skjønte at han kunne hjelpe andre.

– Mange kontaktet meg og sa at de så på min historie som en inspirasjon. En mor på Sørlandet hadde en sønn som hadde brukket nakken i en stupeulykke. Hun så på min historie som et lyspunkt, sier 32-åringen.

Vil gi håp til andre

Nå har han lagd en film som han håper kan være en inspirasjon for andre som er i en vanskelig situasjon. Han legger ikke skjul på at det har vært tunge stunder.

– Livet var på topp da ulykken skjedde. Det var som å lukke øynene, og da jeg åpnet dem igjen, føltes det som om verden var rasert. Jeg måtte starte på null.

Han har klart seg gjennom den tøffe rekonvalesensen uten medisiner og uten psykologhjelp. Han takker familien for uvurderlig støtte og for hjelpen han har fått i helsevesenet.

På ettårsundersøkelsen på Ullevål fikk han beskjed om at han ville bli helt frisk og komme styrket ut etter den alvorlige skaden. Nå er han tilbake i jobb i 80 prosents stilling.

– Hva er ditt budskap til andre som er i en lignende situasjon?

– Man må stå på. Grip dagen. Ikke tenk perfeksjon når man trener seg opp, tenk progresjon. Selv setter jeg mye større pris på hverdagen nå enn før.

Pål Magnus jobbet tidligere i TV 2.