Hushovd hevder Armstrong innrømmet dopingbruk på lunsj i 2011

– Jeg var helt satt ut, forteller Thor Hushovd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor Hushovd er en god venn av Lance Armstrong. Før den sjokkerende USADA-rapporten i 2012 støttet Grimstad-oksen kompisen sin flere ganger offentlig. 

Armstrong og Hushovd var treningskamerater i Monaco. I biografien «Thor» forteller Hushovd om forholdet til en av tidenes største juksemakere.

I mai 2011 ble han invitert til Hollywood av Armstrong. Da hevder Hushovd at amerikaneren innrømmet doping. Det skriver Hushovd i biografien sin.

- Jeg ble invitert på lunsj da jeg kom til hotellet. Ute på terrassen satt Lance, manageren og advokaten hans. Vi spiste god mat og drakk rosévin. Langt der nede så vi Los Angeles. Da de andre takket for maten og gikk fra bordet, ble Lance og jeg sittende igjen og småprate. Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han.

GODE BUSSER: Lance Armstrong, som her gratulerer Hushovd etter en spurtseier i Barcelona, var en av nordmannens allierte i feltet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
GODE BUSSER: Lance Armstrong, som her gratulerer Hushovd etter en spurtseier i Barcelona, var en av nordmannens allierte i feltet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

- Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Alle seirene i Tour de France var vunnet på juks. Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.» Dopinginnrømmelsen kom helt uventet på meg. Men det virket på ham som om det ikke var noen stor sak, at det ikke var noe spesielt at han satt der og fortalte meg dette.

Løy om Armstrong-doping
Armstrong startet sin imponerende seiersrekke i Tour de France i 1999. Hushovd fikk sin Tour-debut i 2001. Mens Armstrong kjempet om den gule trøyen, var Hushovds viktigste mål den grønne poengtrøyen. Amerikaneren la opp etter triumfen i 2005. Sju år seinere kom det frem at han hadde jukset seg til sju strake Tour-triumfer.

Det amerikanske antidopingbyrået omtalte dopingbruken i US Postal som «det mest sofistikerte dopingprogrammet sportsverden har sett».

Da det raknet rundt Lance Armstrong i 2012 fikk Hushovd spørsmål om han hadde trodd at Armstrong dopet seg. Da valgte Hushovd å lyve. 

– Jeg hadde ikke trodd dette om ham. Jeg valgte å stole på ham, sa Hushovd den gang.

Se video til høyre!

– Stillhetens lov bør brytes nå
TV 2-kommentator Ole Kristian Stoltenberg sier han er litt skuffet over at Hushovd er en av mange ryttere som har vært en del av omertaen, stillhetens lov, i feltet. 

– Jeg er litt skuffet, men jeg har ingen dårlig følelse for Hushovd som idrettsutøver. Jeg har en viss forståelse for at han ikke var den som ville velte lasset. Jeg tror han måtte distansere seg fra det for å prestere.

– Men etisk kan man diskutere om det er bra å skjule ting og å lyve om det, legger han til.

– Viser dette at stillhetens lov fortsatt finnes i sykkelsporten?

– Per 2014, ja. Nå har man begynt på en opprydning, men det er tre skritt tilbake her og der. Nå må man snart få alt frem i lyset og komme videre. Det skulle jeg ønske var i alle syklisters interesse. Stilhetens lov bør brytes nå, sier Stoltenberg.

Angrer på at han ikke sa fra
Hushovd fikk beskjeden i mai 2011, over ett år før Armstrong ble tvunget til å legge alle kort på bordet. Nyheten sjokkerte nordmannen.

– Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. Men jeg var helt satt ut. Jeg sa ingen ting. Jeg følte at det ble feil å si noe som helst. I noen settinger blir det bare dumt å si ting, og dette følte jeg var en slik situasjon. Jeg angret etterpå. Jeg skulle sagt at jeg selv var ren, at jeg aldri har brukt dop og aldri kom til å gjøre det. For jeg tror Lance tror at også jeg dopet meg. Jeg var for paff til å spørre om noe som helst. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke spurte og gravde. Om hvor lenge han hadde holdt på, om hele laget var involvert og om han ikke var redd for å teste positivt, skriver Hushovd

Etter avsløringene i 2012 uttalte Hushovd at han neppe ville ringe Armstrong for å støtte ham.

– Jeg har alltid stått sterkt på mitt antidopingstandpunkt, og det gjør jeg ennå, sa Hushovd til TV 2 den gang.

Men to år etter avsløringene holder de to fortsatt kontakt via sms.

– Etter at han sto fram og innrømmet dopingbruk, har jeg ikke truffet Lance Armstrong. Men han sendte meg en tekstmelding etter å ha lest en av mine uttalelser i media. Han var skikkelig sur: «Tror du virkelig jeg er den eneste som jukser der ute? Hvor dum går det an å bli!» skrev han. Det var litt ubehagelig. Han var forbannet etter å ha lest en artikkel i Cyclingnews. Journalisten hadde klippet og limt fra et intervju og bare tatt med det negative jeg hadde sagt. Det fikk Lance til å se rødt. Men det får så være. Jeg står for det jeg har sagt om Lance. Vi har ikke særlig mye kontakt lenger, men sender hverandre noen tekstmeldinger innimellom. Da jeg var i California i mai 2013, sendte jeg ham en melding og spurte om han kom på løpet. Jeg fikk en bildemelding til svar. Den viste havutsikten fra Hawaii. «Skal jeg reise fra det her?

Hushovd er kritisk til antidopingarbeidet til Det internasjonale sykkelforbundet. Han mener sykkelsporten mister all troverdighet så lenge det er UCI som står for testingen.

– Skal sykkelsporten klare å bygge opp igjen tilliten, kan den ikke fortsette å teste seg selv og sine egne. Min mening er at alle idrettsutøvere uansett idrettsgren bør bli testet av WADA. De har ingen interesse av å forsvare enkeltidretter, slik eksempelvis UCI har for å forsvare sykkelsporten. Jeg tror UCI har holdt tilbake positive prøver av egeninteresse, rett og slett for å skjerme sporten. Jeg tror systemet har vært korrupt, skriver han.