FIKK IKKE BONUS: Edvald Boasson Hagen (tv) og Thor Hushovd var langt fra gode venner da Hushovd tok VM-gull i 2010.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FIKK IKKE BONUS: Edvald Boasson Hagen (tv) og Thor Hushovd var langt fra gode venner da Hushovd tok VM-gull i 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hushovd droppet VM-bonusen til Boasson Hagen

Thor Hushovd mente Edvald Boasson Hagen kjørte sitt eget løp i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor Hushovd er for tiden aktuell med biografien «Thor». I løpet av de tjue kapitlene forteller Hushovd om oppturene og nedturene i karrieren, om doping og om intrigene på innsiden av sykkelmiljøet.

Første kapittel handler om VM-gullet i Geelong i Australia i 2010, Hushovds desiderte høydepunkt i karrieren.

Det norske laget stilte til VM-start uten kaptein. For å få den nødvendige hjelpen underveis valgte Hushovd å love sine lagkamerater en påskjønnelse dersom de hjalp ham til seier.

Droppet Edvalds VM-bonus
Like før slutt ble det siste bruddet hentet. I spurten var Hushovd sterkest og smartest. Han ble Norges første verdensmester i mennenes eliteklasse.

Men én av Hushovds lagkompiser fikk ingen belønning etter gullet. 

Edvald Boasson Hagen. 

– Etter VM gav jeg Alexander Kristoff 50.000 kroner som takk for hjelpen. Meningen var å gi Edvald penger også, men jeg syntes det ble feil. Han brukte sin sjanse, gikk i brudd og kjørte sitt løp. Jeg sa det til dem før VM at dersom de hjalp meg, og jeg vant, skulle de få 50.000 kroner hver. Det var et lokkemiddel, forteller Hushovd.

Og fortsetter:

– Hvorfor skulle de ellers hjelpe meg? Ikke fikk vi dagpenger av landslaget. Ikke hadde vi kaptein som vi skulle kjøre for. Ingen forpliktelser. Dersom de fikk tilbud om penger, hadde de i alle fall noe igjen for å hjelpe meg. Det var sånn jeg tenkte, forteller han videre.

– Edvald ble nok skuffet
Hushovd innrømmer at Boasson Hagen nok reagerte kraftig på at han ikke fikk bonuspengene.

– Edvald ble nok litt skuffet. Jeg tror han hadde forventet å få penger, men jeg sa det til ham ved en senere anledning, etter å ha sjekket litt med folk rundt meg for å være trygg på at det jeg gjorde var fair. Jeg gikk i minus på å vinne VM. Businessbillettene til og fra  Australia kjøpte jeg selv. Så betalte jeg Kristoff 50.000. De to syklene jeg gav til massøren min Bart. Og så hadde jeg allerede lovet meg bort til Garmin. Dem hadde jeg gitt et løfte og gjort avtale med før VM. Jeg så fram til å kjøre for laget. Men jeg fikk forpliktelser. Dersom de fikk tilbud om penger, hadde de i alle fall noe igjen for å hjelpe meg. Det var sånn jeg tenkte, forteller syklisten som nå har lagt opp.

Forbundet utbetalte ikke premiepengene
I de samme kapittelet kommer det frem at Hushovd selv ikke fikk premiepenger for VM-seieren - selv om han hadde krav på det.

– Jeg hørte aldri noe om premiepenger for VM-seieren. Ikke tenkte jeg på det heller. Det må ha vært nesten ett år etter VM-seieren at Philippe Gilbert spurte meg om hvor mye jeg hadde fått i premiepenger for å vinne. «Det er ikke premiepenger der», svarte jeg.

– «Det vet jeg, for jeg har vunnet».

– Men han ga seg ikke og sjekket det. Og han hadde rett. Det var premiepenger i VM. Rundt 56.000 kroner. De pengene hadde ikke jeg sett noe til, så jeg sendte en mail til forbundet, til president Tiedemann Hansen og Heiki Dahle, og spurte om de visste noe om premiepengene fra VM. «Ja, Thor. Vi må virkelig beklage. Det har vi glemt helt bort», svarte det. Dagen etter ble de overført, forteller Hushovd i boken.

Rensket luften med Edvald
Seinere i boken forteller Hushovd om hvordan han opplevde de tøffe duellene med Boasson Hagen. Grimstad-oksen avslører detaljene om samtalen de to norske stjernene hadde under Tour de France i 2011 – en samtale som måtte til for å rense luften.

– Jeg måtte få renset luften, så mens vi syklet gjennom nøytralsonen på den 18. etappen dagen etter, la vi to fra Norge oss helt bakerst i feltet. Jeg la armen på skulderen hans, skriver Hushovd, og fortsetter:

– Edvald, nå må du skjerpe deg. Jeg har holdt på med dette i mange år og vunnet ti etappeseirer i Tour de France. Nå er du her også, og det er kult at nordmenn vinner. Jeg er allerede på kant med Jonathan Vaughters. Tror du virkelig at han sier på radioen at Edvald Boasson Hagen fra Norge er i brudd, han skal vi kjøpe inn? 

– Jeg måtte bare få det ut. Det ble for dumt, mener Hushovd.

– Nå må du tenke deg om, Edvald
Og forklarer hvordan de oppklarte det hele:

– Nå må du faktisk tenke deg om, Edvald. Det er ikke krig dette her. Vi konkurrerer, men jeg synes det er kult at en fra Norge vinner. Jeg synes det er kult når DU vinner. Ja, jeg også liker når du vinner, svarte Edvald, beskriver Hushovd, og slår fast:

– Jeg følte at den lille oppklaringssamtalen fikk renset luften.