Lammeribbe. Foto: TV 2
Lammeribbe. Foto: TV 2

Lekker lammeribbe

Servert med auberginegrateng med hvit geitost, også kalt tian

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tian er en fransk grønnsaksrett, ofte laget med blant annet tomater og squash.
Grønnsakene kan du variere noe etter årstid og tilgang.
Lammeribbe kan erstattes med ande deler av lam eller annet kjøtt.

Dette trenger du:

Ca 1 kg lammeribbe
salt, pepper
olivenolje
frisk timian eller rosmarin

Auberginegrateng (tian):

1 stor aubergine eventuelt 2 mindre
3-4 løk
1 dl olivenolje
1ts sukker
1 ts salt
ca 1dl vann
1 squash
4-6 tomater
2 fedd hvitløk
ca 150 g chevre eventuelt snøfrisk (hvit geitost)
2 stilker frisk timian eller 1 ½ ts tørket
1–2 dl olivenolje
salt, pepper

Slik gjør du:

Skjær aubergine i skiver, dryss med litt salt og la ligge med saltet ca 30 min.
Skyll av saltet og tørk skivene med kjøkkenpapir. (Dette for å trekke ut bitterstoffer fra auberginen)
Rens og skjær løk i skiver eller båter.
Surr i olje i en stekepanne til løken blir myk, ikke brun.
Tilsett sukker, salt og vann.
Dekk med lokk og la løken surre i ca 10 min, den skal ikke bli brun.
Ta av lokket, øk temperaturen, rør om og stek til løken er gyllen og all væske har kokt bort. Legg løken over i en ildfast form.
Del squash og tomater i skiver, hakk hvitløken og fordel over løken i formen.
Fordel biter av chevre eller snøfrisk og legg over.
Dryss over salt, pepper og timian og hell over olje.
Dekk formen med lokk eller aluminiumsfolie.
Sett i varm stekeovn på 150 oC og stek i 30-40 min.
Ta av lokket/folien og stek videre i ca 30 min, til væsken har dampet bort og retten har fått en konsentrert smak.
La retten hvile/sette seg mens lammeribbene stekes.

Lammeribbe:

Rut skinnsiden med en spiss kniv, dryss på salt, pepper, urtekrydder og olivenolje.
Legg i et ildfast fat og stek ved 225 oC i 20-25 min, til lammeribbene er sprø og gyldne.