NETTSTEDET: Nettstedet har publisert en rekke artikler om kriminelle handlinger begått av personer med utenlandsk bakgrunn.
NETTSTEDET: Nettstedet har publisert en rekke artikler om kriminelle handlinger begått av personer med utenlandsk bakgrunn.

Nytt nettsted henger ut utenlandske voldtekstmenn med navn og bilde

Media anonymiserer voldtektsmenn og kriminelle, men en tidligere Vigrid-leder har tatt saken i egne hender. 

Det norske nettstedet har i løpet av kort tid publisert mer enn hundre artikler i ulike kategorier som kriminalitet, religion og historie.

Mange av artiklene har et kritisk blikk på innvandring og muslimer. 

Felles for svært mange av sakene er at de omtaler kriminelle handlinger begått av personer med utenlandsk bakgrunn. I artiklene er ofte personene navngitt.

– Dette er ofte grove voldtektsforbrytelser som det ikke er skrevet om noen andre steder. Derfor kjenner ikke folk til sakene, og dette er en måte å gjøre folk oppmerksomme på at de ikke får den fulle sannheten. Vi vil gi folk et realistisk bilde, sier redaktør Thorgrim Bredesen til TV 2.

Bredesen begrunner dette med at offentligheten har et krav.

– Mange som er dømt for voldtektsforbrytelser og pedofile overgrep slipper ut etter noen få år. I USA har man offentlige registre over pedofile. Vi mener det er en god idé at man kan beskytte seg mot det. Hvis en familie leier ut underetasjen i eneboligen sin, bør de få vite det hvis pedofile flytter inn. 

Mange med innvandrerbakgrunn

Én av sakene på nettstedet handler om en tidligere dømt TV-kjendis med utenlandsk bakgrunn som på nytt må møte i retten, tiltalt for en rekke voldtekter. I dette tilfellet har nettstedet omtalt kjendisen med fullt navn.

I andre medier er personen anonymisert.

– Det blir saker om personer med innvandringsbakgrunn fordi disse sakene ikke står i VG og Dagbladet. Vi er en nisjeside som skriver om nyheter, men vi skriver ikke om alt som skjer, sier Thorgrim Bredesen. 

TIDLIGERE VIGRID-LEDER: Thorgrim Bredesen.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TIDLIGERE VIGRID-LEDER: Thorgrim Bredesen.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Tidligere Vigrid-leder

Thorgrim Bredesen har tidligere vært leder av den nynazistiske organisasjonen Vigrid, men sier at han nå tar avstand fra organisasjonen.

– Alle bør få lov til å få en ny sjanse. Jeg gikk ut i slutten av 2009. Det er fem år siden. Jeg tar avstand fra den bevegelsen, og vil ikke bli assosiert med den nå, sier han. 

– Hvorfor er du da redaktør for et nettsted der mange av sakene er om personer med utenlandsk bakgrunn?

– Jeg er sannhetssøkende. Vi vil kjempe for urettferdighet. Mange av sakene er av grov karakter, og blir skjult i vanlig media, fortsetter han og legger til:

– Hvis man er kritisk til norsk innvandringspolitikk, så gjør ikke det deg til nynazist. 

Egen Vær Varsom-plakat

Nettstedet har laget et eget tillegg til Vær Varsom-plakaten. I plakaten heter det at nyhetssiden ikke skal skjule navn, bilde eller informasjon om personer som er involverte i kriminelle eller skadelige handlinger.

– Vi har laget vår egen utgave. Det er ikke alltid vi følger Vær Varsom-plakaten. Den henviser indirekte til at man ikke skal oppgi etnisitet og slike ting. Selv om det er viktig med en Vær Varsom-plakat, er det ikke alt vi er enige i. Vi vil ikke være med på skjule sannheten, sier han.

– Hensikten er å omtale personer som er farlige for samfunnet, og advare samfunnet mot disse. 

– Ikke journalistikk

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er knusende i sin kritikk av nettstedet. Hun reagerer på at personene som blir omtalt ikke får mulighet til å imøtegå informasjonen som presenteres.

– Her er det ingen kildeangivelse. Det er ingen måter å imøtegå informasjonen på. Dette er ikke journalistikk. Dette er agitasjon som gir seg ut for å være journalistikk, sier hun. 

Stavrum er også kritisk til offentliggjøringen av navn og bilder av personer i sakene. 

– Det er det viktigste punktet i Vær Varsom-plakaten. Når du navngir og knytter noen til en sak, så er navnet spredt for alle vinder. Vær Varsom-plakaten maner til å tenke seg om før man identifiserer folk. Identifisering skal aldri skje for å henge noen ut, fastslår hun. 

En av Norges mest erfarne medierettsadvokater, Jon Wessel-Aas, understreker at nettstedet er underlagt de samme begrensningene som alle andre. 

– Nettstedet er underlagt de samme begrensingene som andre når det gjelder hensyn til personvern, identifisering og lignende. De er imidlertid ikke underlagt Vær Varsom-plakaten da de neppe er medlem av presseforbundet. Likevel må de følge regler knyttet til ærekrenkelse og privatlivets fred.