PÅ RØMMEN: Bildene av de to kvinnene har blitt brukt i årevis for å spore dem opp - foreløpig uten resultater. Foto: FBI.
PÅ RØMMEN: Bildene av de to kvinnene har blitt brukt i årevis for å spore dem opp - foreløpig uten resultater. Foto: FBI.

Donna (62) og Elizabeth (73) ettersøkt siden 1985 – nå øker FBI dusøren

FBI sier de to aldrende kommunistene antas å være bevæpnet og farlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to rømlingene Donna Joan Borup og Elizabeth Anna Duke, som ifølge FBI var aktive i den revolusjonære og voldelige kommunistgruppen «19. mai-koalisjonen» på 70- og 80-tallet, skal ikke føle seg trygge.

I en pressemelding sendt ut tirsdag, kunngjør FBI at dusørene for de to kvinnene økes.

– FBI vil fortsette å jakte alle rømlinger som har begått forbrytelser mot våre borgere og vår nasjon. Hvis du lever på rømmen, skal du ikke anta at vi vil slutte å lete etter deg, skriver assisterende FBI-direktør George Venizelos i meldingen.

FBI: – Fotografisk minne 

Donna Joan Borup, som i ulike sammenhenger har oppgitt å være født i både 1947, 1950 og 1952, er blant annet ettersøkt for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon mot apartheid på JFK-flyplassen i New York i september 1981. Borup skal under demonstrasjonen ha kastet etsende væske i øynene på en politimann, som ble delvis blind.

Ifølge FBI kjempet kommunistgruppen Borup og Duke var medlemmer av for et væpnet kommunistisk kupp mot USAs regjering.

ELDRE: Bildet helt til høyre er datamanipulert for å gi et inntrykk av hvordan Donna Joan Borup kan se ut nå. Foto: FBI.
ELDRE: Bildet helt til høyre er datamanipulert for å gi et inntrykk av hvordan Donna Joan Borup kan se ut nå. Foto: FBI.

Borup  ble arrestert og løslatt i påvente av rettssaken i 1982. Så forsvant hun sporløst.

I følge FBI har Borup brukt dekknavnene Rebecca Ann Morgan, Donna Borup og Donna Austopchuk mens hun har vært på rømmen.

«Borup antas å ha fotografisk minne og er svært intelligent», skriver FBI.

Les hele etterlysningen av Borup her

FARLIG? Dette datamanipulerte fra bildet fra 2004 skal forestille Elizabeth Anna Duke, slik hun kan se ut nå. Foto: FBI.
FARLIG? Dette datamanipulerte fra bildet fra 2004 skal forestille Elizabeth Anna Duke, slik hun kan se ut nå. Foto: FBI.

– Kan være væpnet og farlig

Elizabeth Anna Duke er ettersøkt for å ha vært involvert i en rekke kriminelle aktiviteter sent på 70-tallet og tidlig på åttitallet. Ulovlig oppbevaring av sprengstoff og våpen samt dokumentforfalskning er noen av dem.

Duke skal være født i 1940 eller 1941 og er dermed 73 eller 74 år gammel.

Hun ble arrestert i 1985, tiltalt for blant annet ulovlige opptøyer og overfall, men ble løslatt mot kausjon samme år. Så forsvant også hun. Ifølge FBI har Duke kalt seg Betty Ann Duke, Betty Weir og «Betty Ann» mens hun har vært på flukt.

«Duke snakker flytende spansk. Hun har bånd til Texas, og er kjent for å reise nord i USA nær den kanadiske grensen», skriver FBI. (Les hele etterlysningen av Duke her).

I den felles etterlysningen av Duke og Borup advares publikum mot begge de godt voksne kvinnene:

«Borup og Duke antas å være bevæpnet og farlige», heter det i FBI-etterlysningen.

I FBIs kunngjøring – flere tiår etter de påståtte kriminelle handlingene – heter det at dusørene for de to kvinnene nå er hevet til 50.000 dollar for hver av dem.

Den eller de som har informasjon som fører til arrestasjoner, vil altså kunne få utbetalt mer enn 300.000 kroner.

– Vi oppfordrer alle som har informasjon om disse rømlingene om å ringe til FBI eller det lokale politiet, skriver FBI-direktøren i kunngjøringen.

Ifølge FBI kan de to eldre kvinnene være på rømmen sammen.