WHO frykter 10.000 nye ebola-smittede hver uke

Norsk ekspert mener man må ta i bruk eksperimentelle legemidler for å stanse ebola-epidemien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

70 prosent av de som blir smittet av ebola i Vest-Afrika dør, og antall døde har nå steget til 4.447. 

Trenger medisiner 

Doktor Bruce Aylward i Verdens Helseorganisasjon (WHO) har på en konferanse i Genevé sagt at de frykter antall nye ebola-tilfeller blir mellom 5000 og 10.000 per uke innen desember. 

FRYKTER HØYE TALL: En ebola-syk person blir fraktet vekk i Sierra Leone. WHO frykter 10.000 skal dø hver uke. REUTERS/Josephus Olu-Mammah
FRYKTER HØYE TALL: En ebola-syk person blir fraktet vekk i Sierra Leone. WHO frykter 10.000 skal dø hver uke. REUTERS/Josephus Olu-Mammah

Sierra Leone, Liberia og Guinea er svært hardt rammet av ebola, og WHO sier at sjansen for å dø av den smittsomme sykdommen er like stor i de tre landene. 

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo har jobbet med ebola for Leger uten grenser i Liberia.

Han mener man nå må åpne for å ta i bruk eksperimentelle medisiner. 

– Situasjonen er nå så prekær. Infeksjonen dobles hver annen eller tredje uke. Setter man ikke inn tiltak vil opp mot 1,4 millioner være syke innen januar. Vi trenger medisiner for å ha en sjanse til å stoppe epidemien, sier Hasle. 

Ikke tid til å vente 

Hasle sier det helt siden 1999 har eksistert medisin som fungerer på mus, men at den aldri har blitt utviklet til å bli en medisin for mennesker.  

– Vi må komme i gang med å undersøke de medisinene som har hatt god effekt på dyr. 

Hasle reagerer på at verdens helsemyndigheter mener det er uetisk å gi eksperimentell medisin til de smittede i Vest-Afrika, mens vestlige helsearbeidere får testet flere nye medisiner. 

– Det må kunne gis eksperimentelle medisiner til de i Afrika også. Det blir jo uetisk å kun gi det til hvite, sier Hasle.

Ved utvikling og produksjon av nye legemidler følges et strengt regelverk. Etter gjeldende regler går testing av medisin gjennom flere faser, og kan ta opp mot åtte år før den er ferdigutviklet. Hasle mener man nå må korte ned hele prosessen. 

– Vi har ikke tid til å vente, og må komme i gang med disse medisinene, sier Hasle.

– Kan smitte via dråper

Hasle sier man er nok så sikre på at ebola-viruset ikke smitter før det har brutt ut hos personen.

Men når sykdommen har brutt kan den smittede har flere hundre millioner virus per milliliter blod, og han mener man ikke kan utelukke at det kan smitte via luft. 

– Det kan hende at små dråper man utveksler når man prater med hverandre kan være nok. De som arbeider med ebola-viruset behandler dette som om det ekstremt smittsomt, men så ser vi at de likevel blir smittet. 

– Det kan i noen tilfeller være ekstremt smittsomt. Erfaringer fra felt tyder på at det smitter via dråper, mener Hasle.