IKKE INVITERT PÅ TOPPMØTE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ba forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen om et fagmilitært råd om hvordan det norske Forsvaret bør utvikles for å møte de nye utfordringene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE INVITERT PÅ TOPPMØTE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ba forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen om et fagmilitært råd om hvordan det norske Forsvaret bør utvikles for å møte de nye utfordringene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge ble ikke invitert til Obamas IS-toppmøte  

Norges forsvarssjef, Haakon Bruun-Hanssen, ble utelatt da USAs president tirsdag inviterte til et møte om IS-bekjempelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Barack Obama samler i kveld forsvarstopper fra 22 land i Washington for å diskutere hvordan terrorgruppen IS skal bekjempes. Norge er ikke invitert til samtalene, melder VG.

Det er ukjent hvorfor Norge ikke er invitert til møtet. 

Sender Irak-fly til Vest-Afrika

Norge sendte i august et Hercules-fly til Irak for humanitær hjelp.

Tirsdag informerte forsvarsdepartementet at Norge vil sende to Hercules-fly til operasjonen i Vest-Afrika for å bekjempe Ebola – ett av disse er flyet som var stasjonert i Irak, som dermed omdirigeres.

Bidrar ikke militært

18. september orienterte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om at Norge skulle sende fem stabsoffiserer til Florida for å bistå med planleggingen av kampen mot terrorgruppen IS i Irak.

– Det er ingen tvil om at det er et stort behov for mange virkemidler i kampen mot ISIL (Islamsk Stat, IS, journ.anm.). Den brutaliteten vi har sett og ser, har ikke blitt mindre, sa Søreide under en pressekonferanse i september.

De norske stabsoffiserene vil i første omgang delta i en planleggingsfase, og først senere, dersom det blir enighet om Norges innsats, sendes til Midtøsten.

– Dette er et symbolsk bidrag med tanke på å bekjempe IS, sier Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse til TV 2.

Han tror at USA kunne ha ønsket seg et større militært bidrag fra Norge, for eksempel gjennom bidrag fra norske spesialstyrker.

IS herjer

I Irak står nå terrorgruppen Islamsk Stat bare 12 kilometer fra flyplassen i Bagdad.

Samtidig raser fortsatt kampene om grensebyen Kobani i Syria. De kurdiske styrkene sier tirsdag at de tatt tilbake kontrollen over en strategisk viktig høyde vest for byen.