Tidligere slåsskjempe vil fjerne slåssing fra NHL

– La oss bli voksne og kvitte oss med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mike Milbury tilbrakte 1552 minutter i utvisningsboksen i løpet av NHL-karrieren sin.

Han var kjent for å være en av de skikkelig tøffe guttene. Ifølge hockeyfights.com var han involvert i 76 slagsmål i sine tolv sesonger for Boston Bruins i ligaen.

Også som trener i Bruins og New York Islanders var han en tilhenger av en tøff hockey.

Zuccarello i slagsmål
Nå jobber han som ekspert for NBC, og tar til orde for å fjerne slagsmålene.

– Noe sier meg at det er på tide å kvitte oss med slåssingen. Noe sier meg at det er over. Selv om jeg likte en god fight i mine dager, så er det altfor mange som sliter med hjernerystelser. For mange har problemer. Lagene tar avstand fra det. La oss bli voksne og kvitte oss med det, sier han ifølge USA Today.

Mats Zuccarello Aasen åpnet sesongen med å havne i slagsmål med St. Louis Blues’ T. J. Oshie.

- Alltid greit å få den første slåsskampen. Den første og siste forhåpentligvis, sa han etter kampen.

Fikk hjerneskade av slåssingen
Diskusjonen om slagsmål i NHL startet da Derek Boogaard døde i 2011, bare 28 år gammel.

FIGHTER: Derek Boogaard (t.v.), her i slagsmål med Steve MacIntyre, endte opp med å ta en overdose av medikamenter han ble avhengig av på grunn av skadene han pådro seg etter år med slagsmål på isen. (AP Photo/The Canadian Press, Jimmy Jeong, File)
FIGHTER: Derek Boogaard (t.v.), her i slagsmål med Steve MacIntyre, endte opp med å ta en overdose av medikamenter han ble avhengig av på grunn av skadene han pådro seg etter år med slagsmål på isen. (AP Photo/The Canadian Press, Jimmy Jeong, File)

Den tidligere Minnesota Wild- og New York Rangers-spilleren var en av de mest fryktede slåsskjempene i NHL.

Obduksjonen viste at Boogaard døde av en overdose av medikamenter og alkohol, som han han var blitt avhengig av som følge av hodeskadene han hadde pådratt seg på isen.

Familien donerte hjernen hans til forskning ved Sports Legacy Institute ved Boston University Medical School. Der kunne de påvise at Boogaard led av CTE, en hjerneskade som bare kan påvises etter at en person er død.

Flere med samme diagnose
Det var den samme hjerneskaden som ble påvist hos Bob Probert, en annen av NHL-historiens største fightere. Probert døde 45 år gammel. 

Begge to ville trolig ha utviklet demens tidlig dersom de fortsatt var i live.

Rick Rypien og Wade Belak var også beryktet for sin oppførsel på isen. De døde begge et par måneder etter Boogaard. Begge tok angivelig sine egne liv etter å ha slitt med depresjoner. Et veldig fremtredende symptom på CTE. Men de har ikke fått påvist sykdommen.

Også en rekke NFL-spillere har fått påvist CTE post mortem.

Nå vil Milbury få ned antall hodeskader i NHL. Og ved å slå hardt ned på slåssingen, får en i hvert fall bort et element.

CTE: Bob Probert fikk påvist CTE post mortem. Her slåss han med Andrej Nazarov.(AP Photo/Fred Jewell, File)
CTE: Bob Probert fikk påvist CTE post mortem. Her slåss han med Andrej Nazarov.(AP Photo/Fred Jewell, File)

– Det er så mange problemer med hjernerystelser. Dersom du kan eliminere enkelte ting, en av dem er slagsmål - og du kan eliminere en hjernerystelse, så må du gjøre det. Det er for mange som blir alvorlig skadet, sier han.

Hockeyjournalist vil beholde slagsmålene
Ryan Kennedy i The Hockey News mener det blir feil å forby slåssing i NHL. Han mener det er en del av spillet, og de spillerne som har den rollen vet hvilken risiko de løper.

– Disse guttene vet hva de gjør, og de vet hvilke konsekvenser det har. Krys Barch fortalte meg en gang at han vet han kan ende opp med CTE en dag, men han er betalt godt for å gjøre det han gjør, og er villig til å ta den risikoen, skriver han i bloggen sin.

Han mener Los Angeles Kings ikke ville vunnet Stanley Cup forrige sesong hvis ikke de hadde hatt Kyle Clifford i laget sitt. En spiller som totalt hadde åtte målpoeng på 71 kamper forrige sesong.

– Han slåss for Kings ni ganger. Kan alle lag ha råd til slike spillere? Kanskje ikke, men de beste kan, skriver han.

Før han avslutter.

– Hvis Milbury er uenig med meg, så er det helt greit for meg.