Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Hvor stor er egentlig hjemmebanefordelen i engelsk fotball?

Amerikanske forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor stor er egentlig hjemmebanefordelen i engelsk fotball?

Etter å ha samlet inn data på nærmere 200 000 kamper fra de fire øverste divisjonene i engelsk fotball siden 1888, kan en amerikansk forskerduo levere følgende konklusjon:

Fordelen er stor. Eller rettere sagt – den var i alle fall stor. 

Færre hjemmeseire nå enn før

Utviklingen viser en tydelig negativ trend i antall hjemmeseire. I begynnelsen ble rundt 60 prosent av kampene vunnet av hjemmelaget. De resterende 40 prosentene ble fordelt jevnt mellom uavgjorte og borteseire.

Siden den gang har andelen hjemmeseire falt til 40 prosent, med 30 prosent uavgjort og like mange borteseire. 

Mest interessant av alt er det at trenden tilsynelatende ikke ser ut til å avta, men at hjemmebanefordelen i engelsk fotball snarere kan være i ferd med å forsvinne.

Bilde: FiveThirtyEight.com
Bilde: FiveThirtyEight.com

Hjemmelagene scorer færre mål

En umiddelbar årsak til dette ser ut til å ligge i at hjemmelagene rett og slett ikke scorer like mye som de gjorde før.

Mens bortelagenes scoringrate har vært mer eller mindre konstant – med svingninger mellom 1.00 og 1.30 mål per kamp – har hjemmelagenes målteft falt betydelig. 

I begynnelsen scoret hjemmelagene i snitt 2.5 mål per kamp, mens dette tallet nå har falt til 1.5. Den gjennomsnittlige forskjellen mellom hjemme- og bortelagene var 1.1 mål, mens avstanden hadde krympet til 0.3 mål forrige sesong.

Bilde: FiveThirtyEight.com
Bilde: FiveThirtyEight.com

Hva er årsakene?

Som Roeder og Curley skriver i sin artikkel, har den tradisjonelle hjemmebanefordelen blitt tilskrevet en rekke ulike faktorer; entusiastisk hjemmepublikum, trygghetsfølelse på egen stadion, belastning ved reise og dommere som lar seg påvirke.

Tilsvarende har også forholdene endret seg i takt med modernisering av samfunnet. Det er lettere for bortesupportere å få tak i billetter, og reisen til bortekamp er trolig en god del mer behagelig for spillerne nå enn den var i 1888. Samtidig har også overvåkningen av dommere blitt betydelig strengere med årene.

I 1992/1993 ble 74 prosent av straffesparkene gitt til hjemmelaget. Forrige sesong hadde andelen falt til kun 55 prosent.

Five Thirty Eight viser også til en forskning fra 2008, som tilsier at lag presterer bedre når de føler seg «overvåket» av egne supportere. Mens forskjellen tidligere var enorm mellom hjemme- og bortekamper, har TV-sendte kamper gjort denne forskjellen markant mindre. 

Dette forklarer imidlertid ikke hvorfor andelen hjemmeseire falt på første halvdel av 1900-tallet. Ei heller forklarer det hvorfor engelsk fotball tilsynelatende er unik sammenlignet med andre TV-sendte idretter.

Unik utvikling i fotballen

Det er nemlig slik at den fallende andelen av hjemmeseire ikke er i nærheten av like stor i andre og sammenlignbare idretter.

I basketball og ishockey er forskjellen særlig stor. Historisk sett har 70 prosent av NBA-kampene endt med hjemmeseier, mens andelen riktignok har falt til 60 prosent i senere år. I NHL har hjemmelagene vunnet mellom 60 og 65 prosent av kampene i et historisk perspektiv, og her er det ingen nedadgående trend.

I NFL er det større spredning, men kun ved fire anledninger har bortelagene vunnet flere kamper enn hjemmelagene. Det skjedde sist på 70-tallet.

Bilde: FiveThirtyEight.com
Bilde: FiveThirtyEight.com