Norge inn i kampen mot ebola: Bistår med to Hercules-fly 

Flyene skal brukes til å frakte personell og utstyr til ebola-rammede Sierra Leone. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheter har besluttet å øke innsatsen i kampen mot ebola i Vest-Afrika.

– Det er en forferdelig epidemi. Det er foreløpig få tegn til at man har klart å stoppe spredningen av ebola, og derfor gjør vi det vi kan for å bidra, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide til TV 2.

Utstyr og personell 

I en pressemelding opplyser forsvarsdepartementet at Norge vil sende to Hercules-fly til operasjonen i Vest-Afrika. 

– Flyet er stilt i disposisjon i tre måneder, for å frakte utstyr og personell til Sierra Leone. Jeg kan ikke utelukke at det dukker opp andre behov i fremtiden, sier Eriksen Søreide. 

Det ene flyet skal først og fremst brukes til å frakte personell og utstyr til Sierra Leone. 

– Selv om ebolakrisen først og fremst må løses med sivile midler, kan Forsvaret bistå med etterspurte støttekapasiteter. Regjeringen vil derfor tilby et Hercules transportfly til for transport av materiell og personell fra Europa til Vest-Afrika, sier Eriksen Søreide.

Det er Storbritannia som leder operasjonen i bekjempelsen av ebola i Sierra Leone, og bidraget blir derfor meldt inn til britiske myndigheter. Flyene vil være klare til å operere om få dager. 

– Om flyet vil bli brukt eller ikke vil være opp til operasjonsledelsen. Forsvaret kan ved behov og på anmodning også bidra med annet utstyr på kort varsel, sier forsvarsministeren.

Norge styrker også innsatsen mot ebola med nye 75 millioner kroner, sier utenriksminister Børge Brende (H), som tirsdag er på besøk i Liberia. 

Med den nye bevilgningen vil Norge totalt ha satt av 329 millioner kroner til kampen mot ebola. 50 av de nye millionene gis som økt støtte til Verdens helseorganisasjons responsplan for ebolabekjempelse.

Kan brukes til evakuering

Forsvarsministeren opplyser i tillegg at det jobbes med å legge en plan for at et annet Hercuels-fly også kan brukes til medisinsk evakuering.

– Vi har også klargjort et annet fly til medisinsk evakuering. Det er utviklet et teknisk opplegg sammen med personell ved Ullevål sykehus, slik at det er sikret medisinsk korrekt evakuering, sier Eriksen Søreide til TV 2. 

Hun sier sistnevnte fly vil brukes i tilfeller hvor norske helsearbeidere kan bli smittet av ebola. 

– Vi har i utgangspunktet avtaler med sivile flyselskap om medisinsk evakuering, men vi opplever at det er stort press på de tjenestene. Det finnes få av disse flyene, og det er mange land som har undertegnet avtaler. Derfor ønsker vi å bidra med en reserveløsning, sier forsvarsministeren.  

Utenriksminister Børge Brende (H) reiser denne uken til de hardest rammede områdene i Vest-Afrika. Han reiser sammen med lederen for det amerikanske bistandsdirektoratet, Rajiv Shah. 

Mandag for én uke siden informerte norske myndigheter at de til sammen vil gi 184 millioner kroner i kampen mot ebola.