GODE VENNER: Lance Armstrong (til venstre) og Thor Hushovd, her før  starten av  Oslo Grand Prix, har et godt forhold utenfor sykkelsetet.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
GODE VENNER: Lance Armstrong (til venstre) og Thor Hushovd, her før starten av Oslo Grand Prix, har et godt forhold utenfor sykkelsetet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .

Lance til Hushovd: – Kom til Hollywood og ha det litt gøy i helgen

Grimstad-oksen forteller om vennskapet med Lance Armstrong i selvbiografi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag lanseres den autoriserte biografien om Thor Hushovd (36). Da stiller syklisten opp for å svare på spørsmål på en TV 2-sendt pressekonferanse klokken 10.00.

I boken forteller Grimstad-oksen om hva det har kostet ham å bli en del av verdenseliten i landeveissykling, om seire og nederlag, og ikke minst om alle dopingskandalene han har vært vitne til.

Onsdag klokken 15.00 kommer flere drypp fra boken. Da kan du følge direktesending på tv2.no med Christian Paasche og Ole Kristian Stoltenberg.  

Dro på Lance-besøk
I boken, som er ført i pennen av Hushovds fetter Jostein Ravnåsen, snakker Hushovd åpent ut om sitt forhold til Lance Armstrong. Det er kommet noen få drypp fra boken, og i et av dryppene forteller Hushovd om da han dro til Hollywood for å besøke vennen sin i 2011:

«Det er mai 2011, Thor har nettopp brutt California rundt og sitter i taxien på vei til flyplassen. Han skal hjem. Så piper det i telefonen. Tekstmeldingen er fra Lance Armstrong.

HOLDT FOREDRAG: Lance Armstrong og Hushovd sammen i 2009.
HOLDT FOREDRAG: Lance Armstrong og Hushovd sammen i 2009.

«What’s up Buddy?»

Thor forteller at han har brutt løpet og er på vei hjem.

«Kom til Hollywood og ha det litt gøy i helgen,» skrev Armstrong.

Thor snudde. Han endret flybilletten, dro til Hollywood og ble der sammen med Lance Armstrong gjennom helgen. Han kommer aldri til å glemme det som skjedde de dagene i LA.»

Skulle slå Boasson Hagen
Hushovd forteller også om da han spurtslo Edvald Boasson Hagen i Gap i 2011. Boasson Hagen og Hushovd kom seg med i brudd, og sammen med Hushovds lagkamerat Ryder Hesjedal kom de først over siste bakketopp før mål. Det ble et durabelig oppgjør mellom de to nordmennene.

«Jeg skal innrømme at det var spesielt å ligge der framme sammen med en nordmann. Jeg visste at det sto mellom oss to, og jeg kjente på en ekstra prestisje i denne norske duellen. Jeg merket at jeg var nervøs, redd for å gjøre feil, dumme meg ut og miste denne muligheten.»

«Det er rart med det, det blir noe ekstra når to nordmenn skal gjøre opp om seieren. Det er faktisk verre å tape for en nordmann i en mann-mot-mann-duell enn for en utlending. Ikke misforstå: Hvis ikke jeg selv, eller noen av lagkameratene mine er med i seierskampen, vil jeg mye heller at Edvald vinner enn at en utlending gjør det.»

«Men ikke nå. Ikke i Gap. Nå ville jeg vinne.»

Da Cancellara nøytraliserte feltet
Kapittel 11 i selvbiografien handler om den dramatiske Tour-etappen fra Brussel til Spa i 2010. En rekke favoritter hadde gått i bakken i løpet av dagen. Mot slutten av etappen tok Fabian Cancellara på seg sjefsrollen i feltet. Sveitseren, som på det tidspunktet satt med den gule trøyen, fikk nøytralisert jakten på utbryteren Sylvain Chavanel.

Hushovd er fortsatt bitter på det.

«Det var helt forferdelig å sitte der passiv og vite at oppløpet nærmet seg. Vi hadde slitt hele dagen for å komme i god posisjon til finalen. Hele Cervélo-laget hadde jobbet heroisk på de glatte veiene. Og nå skulle vi bare stoppe opp! Jeg skjønte mer og mer at dette var en avgjørelse vi rytterne selv tok, med Cancellara i spissen. Men jeg hadde ikke baller til å gi blaffen og spurte mot mål. Selvfølgelig var det det jeg skulle gjort.»