STØTTER PRINSESSEN: Anne-Kristine Augestad (45) jobber selv som klarsynt medium og synes prinsesse Märtha baner vei for andre. Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2
STØTTER PRINSESSEN: Anne-Kristine Augestad (45) jobber selv som klarsynt medium og synes prinsesse Märtha baner vei for andre. Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2

«Klarsynte» Anne-Kristine om Märtha-hetsen: – Skammelig og flaut

For Anne-Kristine Augestad måtte det 20 år og en dramatisk ulykke til før hun hevdet offentlig at hun er synsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden prinsesse Märtha Louise i 2007 sto fram som synsk og startet «engleskolen» Astarte Education, har det stormet rundt prinsessen. Tidligere i høst holdt hun et stort arrangement sammen med det britiske mediet Lisa Williams, som er kjent for å hevde at hun kan samtale med de døde. 

Prinsessen ble beskyldt for å drive med svindel og for å skade kongehusets rykte.

Klarsynte Anne-Kristine Augestad synes prinsessen har fått ufortjent mye kritikk.

– Prinsesse Märtha har gjort en kjempejobb. Hun har turt å leve ut en side av henne selv og utvikle sine evner til tross for omverdenenes reaksjoner. Det har kostet henne mye, men hun har gjennomført det, sier Augestad.

– Hun gir andre mennesker et verktøy

Hun har selv vært et offentlig medium i en årrekke i programmene «Jakten på den 6. sans» og «Åndenes makt». Hun forteller at før hun valgte å utvikle det hun kaller sine evner, var hun svært skeptisk til den alternative bransjen. Hun kan derfor forstå folks skepsis.

KOMMER MED NY BOK: I
KOMMER MED NY BOK: I "Vindu mot en annen verden" forteller Anne-Kristine Augestad (45) om sine yngre år, da hun var overbevist om at hun rett og slett var gal. Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2

– Folk har, akkurat som jeg selv hadde, et behov for et liv som er logisk og lett å forstå. Med lite kunnskap om temaet kan det virke skremmende at det finnes flere sider av det rundt oss. Men å ty til personangrep og hets? Det synes jeg er skammelig og flaut, sier hun. 

– Hun forholder seg profesjonelt til kritikken og jeg håper det går henne vel. Jeg kan ikke forstå at hun har gjort noe galt. Hun gir andre mennesker et verktøy som hjelper dem i deres liv, sier Anne-Kristine, som mener at prinsessen baner vei for andre klarsynte.

– Hadde antagelig havnet på sterke medisiner

At det koster mye å være annerledes, vet Anne-Kristine alt om. Helt siden hun var 11 år gammel, mener hun å ha sett og følt ting som ingen andre så.

Da hun fortalte at hun så mennesker i tomme hus, ble det varslet om innbrudd – og da det viste seg å ikke være noen der, ble hun anklaget for å lyve.

Hun forteller at hun hørte stemmer i hodet helt fra hun var liten, og trodde etter hvert at hun var gal.

– Hadde jeg turt å fortelle noen om stemmene, hadde jeg antagelig havnet på sterke medisiner. Inntrykkene jeg fikk fra media og folks fordommer bekreftet for meg at det var noe galt med meg, sier Anne-Kristine.

Fortrengte stemmene

Hun fortrengte opplevelsene hun hadde og undertrykte stemmene. Helt til hun en dag havnet i en alvorlig bilulykke og livet endret seg fullstendig.

– Jeg ble sengeliggende i 18 timer hver dag i flere år. Jeg kunne ikke lenger rømme fra stemmene og sanseinntrykkene. De fulgte meg ned i dypet, og jeg begynte å snakke med dem.

 – Jeg lette etter bevis for at dette ikke bare var jeg selv som mistet forstanden, forteller Anne-Kristine. 

Anne-Kristine gikk inn i en mørk depresjon fordi livet ikke kunne bli det samme som før. Hun havnet i rullestol, og den turglade danseren hun en gang var, forsvant. Hun sier at stemmene som hadde fulgt henne siden barndommen, fortalte at hun skulle leve som klarsynt.

– Jeg sto imot. Jeg ønsket ikke å jobbe som klarsynt. Inntrykkene var for sterke og mine egne fordommer mot ordet for store, sier hun.

Hevder hun forutså terrorangrepet

Vendepunktet ble da Anne-Kristine opplevde at ting hun hadde sett, begynte å skje i virkeligheten. I disse dager utgir hun boka «Vindu mot en annen verden», hvor hun innledningsvis skildrer hvordan hun hevder å ha sett terrorhandlingene som skjedde 11. september 2011, da hun besøkte tvillingtårnene i New York i 1989:

«Mennesker hopper og faller fra bygget. Menn og damer svever nedover siden av tårnet som små, svarte dukker. De daler lydløst. Til slutt blir de så små at de virker mindre enn knappenålshoder.»

Det var da terrorhendelsen faktisk inntraff, at Anne-Kristine bestemte seg for å utvikle evnene sine.

– Jeg skjønte endelig at jeg ikke var gal. Jeg måtte starte tankerekkene på nytt, begynne å utvikle mitt indre sanseapparat og bli til den jeg egentlig var.

Har fått positiv respons

– Har du forståelse for at noen kan bli provosert når du sier du forutså terrorhendelsen?

– Jeg skildrer bare det jeg opplevde, og det er ikke meningen å støte noen, sier Anne-Kristine.

Da den vanskelige rehabiliteringen etter ulykken var over, tok hun mot til seg og begynte i «Jakten på den 6. sans», og deretter har hun jobbet som klarsynt.

– Jeg trodde jeg gjorde noe galt da jeg ble med i tv-programmet, men responsen har vært veldig positiv både fra familie og venner. Jeg har ikke angret på at jeg valgte denne veien i livet, sier Anne-Kristine Augestad.