Torsk med tilbehør. Foto: TV 2
Torsk med tilbehør. Foto: TV 2

Lettsaltet torsk

Servert med gulrotstuing og eggesmør

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

Ca 1,2 kg lettsaltet torsk
Skjær en liten bit av den rå fisken og smak på den, er den for salt, legg den i iskaldt vann i 30 min.

Eggesmør:

2-3 hardkokte egg
Ca 100g smeltet smør
finhakket gressløk eller persille

Gulrotstuing:

4-5 gulrøtter
3 dl melk og kokevann fra gulrøttene
2 ½ ss hvetemel ristet ut i 1 dl kald melk
1-2 ss smør (kan sløyfes)
salt, pepper
Eventuelt revet muskatnøtt

Eggesmør:

Kok egg.
Skrell og finhakk.
Bland eggene inn i smeltet smør tilsatt hakket gressløk eller persille.

Gulrotstuing:

Skrell og del gulrøtter i skiver eller terninger og kok i lettsaltet vann til gulrøttene er møre.
Hell av mesteparten av kokevannet, men ta vare på litt, til sausen.
Kok opp melk og kokevann fra gulrøtter.
Rist/visp ut melet i kald melk og tilsett i den varme melken under omrøring.
Sausen skal være fyldig.
Kok opp, og la trekke i ca 6 min.
Smak til med smør, salt, pepper og revet muskat.
Tilsett de kokte gulrotbitene og la alt bli gjennomvarmt.

Lettsaltet torsk:

Kok opp vann (uten salt) legg i fiskestykkene, de tykkeste først.
Kok opp og la fisken trekke (trekk evt. kasserollen vekk fra platen) i 7-8 min.
Ta opp fisken legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut før den legges på tallerken.
Server med mandel eller gulløyepoteter, gulrotstuing og eggesmør.