Kan ha jublet for tidlig over økt tollfri grense

Det er langt fra sikkert at forslaget om å øke tollgrensen til 500 kroner overlever budsjettforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter Camilla Getz etter jobb i Oslo. Utenfor står hennes store interesse: En 42 år gammel amcar, den viktigste grunnen til at Camilla også handler mye på utenlandske nettbutikker. 

– Vi trenger sårt å handle deler fra utlandet. Det er veldig mye vi ikke får tak i her i Norge. Derfor bruker jeg nettbutikkene mye, sier Camilla Getz til TV 2. 

Hun er fornøyd med regjeringens forslag om å øke grensen for avgiftsfri handel til 500 kroner, slik TV 2 omtalte dagen før statsbudsjettet ble lagt frem onsdag sist uke. 

– Det er kjempebra at de endelig skal gjøre noe med den grensen. For den har vart lenge på 200 kroner. Egentlig skulle jeg sett at den ble økt til 1000 kroner, men 500 er i alle fall riktig retning, sier Getz. 

Men Camilla kan ha gledet seg for tidlig. 

Krf vurderer reaksjonene

Regjeringen må ha støtte fra enten Venstre eller Krf på Stortinget for å få vedtatt budsjettet.

Begge partier har programfestet en økning av grensen til 500 kroner, men etter det TV 2 erfarer åpner begge partier for at forslaget ikke vil overleve forhandlingene. 

– Vi ser at det er reaksjoner på regjeringens forslag, så det medfører også at vi har en forpliktelse til å ta det på alvor. Dette er noe av det vi vil jobbe med fremover, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsperson i Krf, til TV 2. 

Særlig handelsnæringen har rast etter at regjeringen la frem forslaget. Hovedorganisasjonen Virke har sagt at en heving av tollgrensen kan koste 10 000 arbeidsplasser i varehandelsektoren. 

Allerede tema internt

Etter det TV 2 erfarer har tollgrensen allerede vært tema internt i Krf, og stortingsgruppen har allerede varslet om at det kan bli aktuelt å drøfte tollgrensen i partiorganisasjonen. 

– Er dere beredt til å gå mot eget partiprogram i Stortinget?

– Hvis det i så tilfelle skulle skje, er det etter at man har drøftet dette nøye med egen partiorganisasjon, sier Syversen. 

Etter det TV 2 erfarer er også flere i Venstre usikre på om det likevel er lurt å heve tollgrensen, trass i partiets egen programformulering. 

Høyre: – Vi får se

Dermed er tollgrensens skjebne langt fra forseglet. 

Finanspolitisk talsperson i regjeringspartiet Høyre, Svein Flåtten, holder kortene foreløpig tett til brystet. 

– Det er et forslag fra regjeringen, og så får vi se hvilken skjebne det får, på lik linje med veldig mange andre saker, sier Svein Flåtten (H) til TV 2.