Innbytter Nielsen ble matchvinner for Norge

Per-Mathias Høgmos menn sikret seg tre ekstremt viktige poeng mot Bulgaria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Bulgaria 2-1
Se kampsammendrag i videovinduet øverst!

Norges EM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria mandag endte med 2-1-seier og tre ekstremt viktige poeng.

Det norske laget viste lovende takter i 1. omgang, tok ledelsen via Tarik Elyounoussi og viste et høyt, aggressivt og tøft press. Allikevel gikk de til pause med 1-1 etter et baklengsmål på hjørnespark like før pause.

I 2. omgang slet Norge mer og til slutt var det innbytterne som stjal mesteparten av showet. Først da Martin Ødegaard kom innpå og ble historisk og deretter da en annen innbytter - Håvard Nielsen - dunket 2-1 og matchvinnerscoringen i nettet.

–  Det var ikke noe supermål. Det er akkurat sånn det skal være. Det var ekstremt godt å få et mål og få en seier, sa matchvinneren til MAX etter kampslutt.

– Jeg treffer den egentlig ikke helt perfekt, men det holder til at den sniker seg inn. Jeg har scoret noen sånne mål i år, utdypet han overfor TV 2 i mixed sone.

– Håvard kom inn og scoret et fint mål etter et flott angrep. Han presser ned en ball som stusser opp. Det er goalgetter. Vi har satt et ekstremt fokus på å utvikle målscorerferdighetene i laget. Det er veldig gøy at vi får det til, sa landslagssjef Høgmo på pressekonferansen etter kampen. 

Høgmo: – Har hatt veldig tro på at det kom til å løsne
– Etter hvert vinner vi veldig fortjent. Vi gir bort én sjanse og skaper kanskje fire. Det synes jeg er greit. På to kamper har vi gitt bort én sjanse. Det er veldig, veldig solid, sa landslagssjefen.

– Hvor viktig var dette for arbeidsroen din?

– Det var veldig viktig for et ungt og entusiastisk lag å få bekreftelser også resultatmessig for det som bor i laget.

– Kunne et nytt negativt resultat utløst mer kritikk?

– Jeg tenker aldri slik. Jeg lever i nuet og er opptatt av å gjøre en best mulig jobb til enhver tid.

– Du har vel fornemmet at det har ligget kritiske røster under her?

– Jeg opplever at de som ønsker å se det har sett at vi har vært ganske tøff som har turt å møte gode lag. Samtidig har det vært et stort generasjonsskifte. Og så har jeg hatt veldig tro på at det kom til å løsne, sa Høgmo til TV 2.

Alt om EM-kvaliken i www.altomfotball.no
Se pressekonferanse direkte etter kampslutt her!

Slik var kampen: Tarik sørget for drømmestart
3-0-seieren over Malta fredag gav Per-Mathias Høgmos mannskap den første seieren i EM-kvalifiseringen, men hjemme mot Bulgaria mandag var det betydelig sterkere motstand som stod på motsatt halvdel for våre beste menn.

Det norske laget startet allikevel offensivt – med samme lag som sist – og allerede etter 13 minutter kom ledermålet. Kaptein Per Ciljan Skjelbred slo en volleypasning i bakrom før Tarik Elyounoussi gjorde resten av jobben. Hoffenheim-spissen viste at han kan score også med flagget på brystet, rundet keeper elegant og satte 1-0 i nettet på iskaldt vis.

Les også: Tarik scorer like mye som Bundesliga-stjernene

UTROLIG SITUASJON: På overtid «felte» Stefan Johansen Bulgarias trener. Da ble det krangel. Foto: Skjermdump fra MAX
UTROLIG SITUASJON: På overtid «felte» Stefan Johansen Bulgarias trener. Da ble det krangel. Foto: Skjermdump fra MAX

Store muligheter til å doble
Norge var meget gode i gjenvinningfasen og halvveis i omgangen burde de doblet ledelsen. Dessverre klarte ikke spissduoen Elyounoussi-King å kombinere raskt nok til at sistnevnte holdt seg på riktig side av offsidegrensen og dermed ble det som var en enorm overgangsmulighet skuslet bort.

Minuttet etter var Martin Linnes nære, da han på realt Ronaldo-vis avsluttet med tåen etter å ha blitt spilt fri av Mats Møller Dæhli. Molde-backens forsøk ble dog slått til hjørnespark av Bulgaria-keeper Nikolay Mihaylov.

Bulgaria bedre med - så kom utligningen
Utover i omgangen kom gjestene mer og mer med, og tre minutter før pause kom utligningen. Først forsøkte Ventsislav Hristov seg med et hodestøt som gikk til hjørnespark og på den påfølgende dødballen måtte Ørjan Nyland kapitulere.

Nikolai Bodurov klarte å rive seg løs fra Alexander Tettey og stanget ballen tilbake i det hjørnet hvor corneren ble slått fra. Dermed var lagene like langt ved pause på Ullevaal, til tross for at Norge hadde levert det som på mange måter var en positiv omgang i hovedstaden.

King ut med skade - så kom Ødegaard
Åpningen på 2. omgang var betraktelig dårligere enn den i den første sett med norske øyne. Bulgarerne fikk mer tid med ball og de norske spillerne klarte ikke å få til det samme trøkket i sitt offensive press.

Norge mistet også Joshua King med skade før timen var spilt. Spissen holdt seg til ryggen da han måtte forlate Ullevaal-gresset og ble erstattet av Håvard Nielsen. Da var stemningen blant Ullevaal-publikummet laber, men kun seks minutter senere kom et bytte som skapte mer begeistring. 

Per-Mathias Høgmo bestemte seg nemlig for å gi Martin Ødegaard den siste snaue halvtimen og satte 15-åringen inn i stedet for Mats Møller Dæhli. Ødegaard var også nære ved å fore Nielsen like etterpå, men den seks år eldre unggutten klarte såvidt ikke å få ballen med seg.

Innbytter Nielsen dunket inn seiersmålet
Da skulle Nielsen lyktes bedre et par minutter senere. Martin Linnes og Per Ciljan Skjelbred kombinerte og det var noe flaks inne i bildet da ballen falt til innbytteren fra Braunschweig via kaptein Skjelbreds flikk.

Med sin presise venstrefot var Nielsen uansett iskald og dunket 2-1 i nettet bak en sjanseløs Mihaylov. Det var 21-åringens første scoring for landslaget siden november 2012.

Scoringen ble også matchvinnerscoringen og et hardtkjempende norsk lag klarte å ri av stormen de siste ti minuttene.

Johansen taklet Bulgarias trener - fikk gult
På overtid oppstod det dramatikk og krangel da Stefan Johansen var nede og sklitaklet ved sidelinjen og det hele endte med at Bulgarias trener Luboslav Penev gikk i bakken. Dommer Olegário Benquerença løste det hele med et gult kort til hvert lag.

– Du får ta deg en tur over til Skottland så lærer du deg sånne ting, spøkte Johansen overfor TV 2 etter kampslutt.

Se situasjonen i videovinduet øverst!

I de andre kampene i puljen ble det oppskriftsmessige seirer til både Kroatia mot Aserbajdsjan (6-0) og Italia mot Malta (1-0). Dermed er Norge nummer tre i gruppen med seks poeng når alle lagene har spilt tre kamper.

Lagoppstillinger:

Norge: Ørjan H. Nyland - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Martin Linnes - Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli (Martin Ødegaard, 64.) - Joshua King (Håvard Nielsen, 58.), Tarik Elyounoussi (Jone Samuelsen, 84.)

Benk: Rune A. Jarstein, Sten Grytebust, André Danielsen, Ruben Gabrielsen, Steffen Hagen, Martin Ødegaard, Fredrik Gulbrandsen, Jone Samuelsen, Per-Egil Flo, Håvard Nielsen, Harmeet Singh

Bulgaria: Nikolay Mihaylov - Apostol Popov, Nikolay Bodurov, Stanislav Manolev (Yordan Minev, 69.), Veselin Minev - Ivelin Popov, Georgi Milanov, Alexandar Tonev, Svetoslav Dyakov - Georgi Iliev (Mihail Alexandrov, 77.), Ventsislav Hristov (Andrei Galabinov, 56.)